Месец на Сергей Рахманинов в Софийската опера

Романсите на композитора са вплетени през стиховете на Байрон

Култура
15:41 - 29 Март 2023
1206
Месец на Сергей Рахманинов в Софийската опера

В първия ден на април Софийската опера и балет кани на концерт „Говори Рахманинов“ посветен на 150- годишнината от рождението на композитора. Участват Цветана Бандаловска, сопран, Благовеста Константинова-пиано, Теодор Георгиев-актьор.

Цветана Бандаловска.е била студентка на проф. Благовеста Константинова в Музикалната академия. Сътрудничеството им продължава и до днес с различни концертни проекти.

„Още преди една година, когато Благовеста Константинова ми напомни, че предстои голяма годишнина на Рахманинов аз се замислих, че съм родена в Русия, руският е моят матерен език, обичам да пея на руски и решихме, че непременно ще направим този концерт. След идеята започна реализацията", споделя Цветана Бандаловска.

"Исках тази програма да бъде театрална. Да не бъде концерт, на който просто се изпълняват едни песни, а публиката ръкопляска. Обединихме всичко в една линия и се надявам това да се хареса. Рахманинов ще присъства много осезаемо на сцената. Затова така озаглавихме концерта „Говори Рахманинов“.

Построихме го така, че да проследим детството, юношеството, любовта, музиката, разочарованието, през смъртта и през възраждането, да видим целия живот на композитора. Искаме да се свържем и ние в този кръговрат през който минава всеки човек. Подбрахме стихове от любимия му поет Байрон. Защо от него? Първоначално искахме да открием мислите на самия Рахманинов, но се оказа, че в писмата той не е оставил нищо. Той е бил много мълчалив, не много комуникативен, бил е интровертен. Със сигурност е споделял мислите си само в най-интимна атмосфера", коментира сопраното.

Цветана Бандаловска

"Но знаем, че Пушкин, Шекспир и Байрон са били едни от любимите му поети. Така в Байрон намерихме това, което искахме да свържем с романсите и цялостната линия, която ще върви - гласът на Рахманинов през стиховете на Байрон вплетен в неговите романси. За съжаление нямаше как да включа всички осемдесет романса. Избрах първо интуитивно, после исках да има известни романси, но и непопулярни, за да покажа друга страна на Сергей Рахманинов.

Това са романси писани върху стихове на символисти и в тях има други измерения, които много резонират с това, което е бил самият Рахманинов. Те са малко по-трудно разбираеми, но ние сме се постарали да има и преводи. Романсите си той е написал до тридесет и пет годишнината си. След това заминава за Америка и спира да пише романси.

Концертите са два. Рахманинов е роден на 2 април, но тъй като имаме избори, решихме да направим концерта на 1 април, а вторият да е на 22 април, за да може целият месец да е посветен на Рахманинов“, обобщава Цветана Бандаловска.