Меси е два пъти по-добър от Роналдо

Анализът на учените оценява всички действия, които футболистът изпълнява във всеки мач, а също така и влиянието му върху крайния резултат

Новини
14:03 - 11 Юни 2020
3636
Меси е два пъти по-добър от Роналдо

Нидерландската компания "SciSports", заедно с Университета в Льовен (Белгия), направи изследване на качествата на нападателя на Ювентус Кристиано Роналдо и на аса на Барселона Лионел Меси.

Резултатите от изследванията показват, че аржентинецът е два пъти по-добър на терена от португалеца. Меси е с оценка - 1,21, а Роналдо - 0,61.

Анализът определя "ценността на действието на основата на оценката на възможностите", която се основава на голямо количество параметри в играта.

Оценяват се всички действия, които футболистът изпълнява във всеки мач, а също така и влиянието му върху крайния резултат на срещата.

Периодът, за който е направена оценката е за периода от 2013 до 2016 година - периодът, когато Роналдо беше най-резултатен в кариерата (тогава португалецът игра за Реал Мадрид).

Изследването показва, че Меси е направил повече действия с топката, създал е повече голови положения и е оказал по-голямо влияние на резултата, отколкото Роналдо.