Местят червените фенери до Европейската агенция по лекарствата

Кметицата на Амстердам иска да премести квартала, за да изчисти имиджа на столицата

Любопитно
14:00 - 21 Декември 2023
2355
Местят червените фенери до Европейската агенция по лекарствата

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви днес, че е "изключително обезпокоена" от предложението на властите в Амстердам да преместят Квартала на червените фенери извън града – и в близост до сградата на агенцията, предаде АФП.

Кметицата Фемке Халсема иска да премести квартала, за да изчисти имиджа на столицата на Нидерландия като "град на греха" и да отговори на оплакванията на жителите от дребната престъпност и буйните туристи в района.

В понеделник градското ръководство обяви, че е избрало булевард "Европа" в южния край на бизнес-района на Амстердам за нов "Еротичен център" и ще внесе предложението в градския съвет рано следващата година.

"ЕМА е изключително обезпокоена от влиянието на решението върху заобикалящата я среда, тъй като предложенията локация за Еротичния център е в непосредствена близост до ЕМА", обяви лекарствената агенция на сайта си.

ЕМА се премести от Лондон в Амстердам, след като Великобритания напусна Европейския съюз. Агенцията смята, че преместването на Еротичния център може да засегне сигурността на служителите ѝ, които работят до късно вечер.