Местят дерайлиралите цистерни още 2-3 дни

Новини
16:11 - 08 Януари 2023
1713
Местят дерайлиралите цистерни още 2-3 дни

Извеждането на дерайлиралите цистерни с амоняк от жп катастрофата при Пирот ще продължи още два-три дни, каза кметът на общината Владан Васич.

Пълното обезопасяване и извеждането на дерайлиралите цистерни с амоняк от жпкатастрофата при Пирот ще продължи още два-три дни, каза Владан Васич. От тази сутрин екипите са подновили работата с на терен след инцидента снощи, когато един ог жп крановете, изпратени от България, е показал проблем.

Най-трудно и бавно се оказа обезвреждането на 13-ата цистерна, от която продължава да изтича амоняк. На терена работи и български екип  - два 50-тонни крана, 2 крика и 11 служители на НКЖИ. Товароподемността на дваат крана еъ 250 тона. 

Снощи единият от крановете е създал проблеми при повдигането на цистерната. За инцидент не може да се говори. Нашият екип работи по план – вчера са вдигнати  две цистерни, коментират от министерството.

Българските служители са били изтеглени от мястото на инцидента поради продължаващото изтичане на амоняк. На линията остават три от дерайлиралите цистерни, чието обезвреждане предстои в близките два-три дни. 

Теренът, където се работи, е под постоянно видеонаблюдение и под полицейска охрана. Ситуацията е под пълен контрол, няма замърсяване с амоняк на атмосферния въздух и водите на река Нишава .

Автомагистралата Цариброд - Ниш е отворена и не се  налага дори и частично  ограничение на движението по коридор 10. Обявени са алтернативни маршрути само към селата Сопотски хан и Темско, койот са най-близо, добави кметът на Пирот Владан Васич.