Местят хорото от Народния под имама край джамията Баня Башъ?

Общината искала 105 лева за фолклорната музика в градинката при бившия мавзолей

Ексклузивно
23:12 - 25 Януари 2020
5343
Местят хорото от Народния под имама край джамията Баня Башъ?

Един от първите организатори на "Хоро за хората" Добрин Петков съобщи, че Столичната община е препоръчала на участниците да се преместят за неделното си начинание край джамията Баня Башъ и градинката при Централата баня, научи Lupa.bg.

Оказва се, че след като любителите на фолклора бяха изгонени от Градската градина на площадата между Министерството на отбраната и Народния театър след оплаквания на директора Мариус Донкин и трупата, че се пречи на репетициите за спектаклите на голяма сцена, администрацията на кметицата Йорданка Фандъкова е поискала такса в размер на непосилните 105 лева за всяко извито хоро. Става въпрос за "ползването" на настилката при бившия мавзолей на Г. Димитров, а заради тази сума и отказа на участниците да я плащат, общината ги е насочила към мястото край мюсюлманския храм. 

Петков пита в социалните мрежи:

"Към кого да се обърна за помощ? Към Бога ли, към американското посолство или към опразненото руско?". 

"Мястото, където и най-обикновеният човечец изпитва гордост, че е част от нещо толкова древно и истинско, мястото, където няма група чуждестранни туристи, която да не спре и много често да се хване с нас, за да разбере тази магия на хилядолетния ни, световно признат за най-богат фолклор. Направихме го ние, обикновените хора - без партии, НПО-та и фондации, много бързо след нас последваха примера ни близо 37 български града, но ние в София го започнахме - без чалга и пошлост от кореняк софиянци. Както може би не знаете - единствените живущи в тази част на центъра са в най-красивата сграда до Народния Театър "Иван Вазов", където живее и до ден днешен истинска Графиня. Та дори тази изключителна дама не веднъж е слизала да ни поздрави за усърдието, с което възраждаме българското ни достойнство", пише той.

И добавя, че утре в 16,00 той и последователите на хубавата традиция организират протест в градинката при бившия мавзолей.

"За да има хоро, за да отстояваме правото си на национална идентичност - кажете, братя и сестри, кого да помоля да дойде да защити правото ни да сме БЪЛГАРИ и обикновените хорица от НАРОДА за които е хорото? Кажете, кого да призова да се застъпи за народа?", завършва Петков.