Мета спира достъпа на канадците до новини във Фейсбук

Свят
17:19 - 23 Юни 2023
1893
Мета спира достъпа на канадците до новини във Фейсбук

Мета прекратява достъпа от Канада до новинарски материали във Фейсбук и Инстаграм след приемането на закон, който задължава медийния гигант да плаща на новинарските агенции за използваните от тях статии, съобщи компанията, цитирана от Анадолската агенция.

Законопроект C-18 - Закон за онлайн новините - беше приет от Камарата на общините и Сената на Канада и скоро ще получи „кралско одобрение“, след което ще стане закон. Мета предупреди, че ще спре достъпа до новини, ако законопроектът влезе в сила.

"Неведнъж сме споделяли, че за да спазим законопроекта C-18, съдържанието от новинарски издания, включително издатели на новини и телевизионни оператори вече няма да бъде достъпно за хората от нашите платформи в Канада", се казва в изявление на технологичния гигант.

Канадците също така могат да загубят новинарското съдържание от търсенията в Гугъл, ако гигантът последва примера на Мета. Твърди се, че министърът на канадското наследство Пабло Родригез ще разговаря с Гугъл, за да се опита да предотврати това решение, съобщи „Нешанъл поуст“.

Канадското правителство смята, че е справедливо гигантите в областта на социалните медии да плащат част от приходите, които получават от новинарско съдържание, взето от новинарски издания.

"Фейсбук знае много добре, че в момента все още няма никакви задължения по закона", написа Родригез в Туитър. "Но след кралското одобрение на законопроекта C-18 правителството ще се ангажира с процеса на регулиране и прилагане. Ако правителството не може да се застъпи за канадците срещу технологичните гиганти, кой ще го направи?", запита той.