Метеорит падна в Измир

Пикът на падащите звезди ще е в нощта между 12 и 13 август

Новини
22:06 - 31 Юли 2021
6876
Метеорит падна в Измир

Пет дни след като в небето над Норвегия избухна метеорит и ударната вълна от взрива отвори с трясък врати и прозорци из Осло и околността, Измир преживя подобно небесно шоу.

Малко след полунощ, в първия час на съботата, стотици турски граждани и курортисти заснеха падането на метеорит и пуснаха видео в социалните мрежи. Местните хора пък разказаха, че веднага след това са чули оглушителен звук, подобен на взрив.    

Официална информация на турските власти няма, затова и предположенията са различни. Едни твърдят, че огненият небесен знак е част от най-големия годишен звездопад Персеидите. Мощният метеорен поток минава през Земята тази година между 17 юли и 24 август, а пикът на падащите звезди ще е в нощта между 12 и 13 август.

Подобно на повечето метеорни потоци, Персеидите са се образували от остатъци от кометна "опашка". Приближавайки се до Слънцето, кометите се нагряват, разпръсквайки малки частици лед и прах в междупланетното пространство, които под влияние на слънчевия вятър се движат от центъра на Слънчевата система, а  отломките се врязват в горната атмосфера на Земята с около 210 000 км в час и изгарят, присветвайки като звезди.

Всичко това обаче не се напасва със зловещия шум, съпъстващ падането на метеорита в Турция, за който някои от местните хора твърдят, че им напомнял тътена при земетресение. Затова и по-вероятна е втората версия, а именно - паднал е метероит.

Дирята от него прибави нов цвят в небето над Турция, изпълнено с дим от пожарите, които от дни опустошават цели региони в страната. Затова и толкова много камери са записали обекта. 

Някои от по-младите са запазили доброто си настроение с постове, в които обясняват как по добре е звезди да падат от небето вместо пепел, но други, особено по-възрастните, са доста уплашени. Те твърдят, че падането на метеорит е лоша поличба, защото вещае бъдещи бедствия за страната.