Метеоролог предупреди: Опасно време от събота

Общество
13:34 - 17 Януари 2023
3291
Метеоролог предупреди: Опасно време от събота

Люти студове не ни очакват, но все пак идва някакво зимно време. Това коментира пред Би Ти Ви проф. Георги Рачев. В районите на Бургас и Варна ще се усети застудяване чак другата седмица. Климатологът посъветва хората да си приберат прането от терасата, защото идвал силен и опасен вятър. Има жълт код в цялата страна.

“Много люти студове не ни очакват, но все пак идва някакво зимно време. От петък насетне ще стане промяната във времето. В България ще остане малко по-топло от нормалното, но то това важи и за цяла Европа”, констатира професорът. Като към момента аномалията е 4-5 градуса по-топло от нормалното за януари.

“Валежите за София започват в четвъртък, петък, събота. Говорим за валежи от дъжд”, уточни Рачев. “Няма как, в Пловдив си остава топло. Чак в неделя ще паднат градусите до 6 градуса”, допълни той.

“Във високата планина времето ще е опасно заради силния вятър. На връх Тодорка се очаква много сняг”, коментира климатологът.

“Над 1000 м ще се образува хубава снежна покривка. В събота ще застудее значително. Опасно ще бъде времето в планината. Много сняг ще падне в сряда по планинските курорти, говорим за 30-40 см”, каза още той.

В началото на следващата седмица по върховете се очакват и още снеговалежи, като покривката може да стигне и половин метър, очакват метеоролозите.

Това би спасило ски сезона у нас, който страда – както е в цяла Европа. Десетки курорти в Алпите са с отменени резервации, много затвориха. Валежите от дъжд ще започват в четвъртък вечерта и петък, добави Рачев.

“В Бургас не отстъпват на Пловдив – и там е топло и във Варна положението е същото. Застудяването в тези райони ще се усети чак другата седмица.”, уточни той.

“Мой личен съвет е: Прибирайте всичко от терасите заради силния вятър и внимавайте с остъклените такива. Жълт код е за цялата страна и ще е опасно”, заключи професорът.