МЕУ за оставката на Благовест Кирилов: По негово желание е

Правят се опити за внушения, имащи за цел други интереси, различни от интереса на държавата, заяви министър Георги Тодоров

Политика
22:11 - 15 Февруари 2023
2128
МЕУ за оставката на Благовест Кирилов: По негово желание е

След като премиерът Гълъб Донев освободи от длъжност заместник-министъра на електронното управление Благовест Кирилов, МЕУ излезе с официална позиция по казуса. Той напуска поста по собствено желание, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Изборът на независими членове на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД е осъществен след проведена публична процедура за номиниране на кандидати за независими членове на Съвета на директорите на дружеството.

Процедурата е проведена от Агенцията за публични предприятия и контрол, която е независим орган. Списъкът на номинираните кандидати е публикуван и достъпен на сайта на агенцията. Видно от публикувания списък, двамата избрани за членове на Съвета на директорите са част от петимата номинирани кандидати”, пише в позицията на ведомството.

От там допълват, че поканата за свикване на Общото събрание на „Информационно обслужване“ АД, на което е следвало да бъдат избрани предложените за членове на съвета, е публикувана в Търговския регистър и е публично достъпна повече от един месец преди провеждане на самото събрание.

Решението на Общото събрание е публикувано и достъпно на сайта на Търговския регистър.

„Процедурата по номиниране, класиране и избор е проведена при стриктно спазване на разписаните правила в Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане.  

Министърът на електронното управление Георги Тодоров категорично заявява, че в своите решения и действия ще продължи да се ръководи от принципите за законосъобразност, честност и прозрачност, като в никакъв случай няма да се повлияе от опити за внушения, имащи за цел други интереси, различни от интереса на държавата”, пишат още от МЕУ.

По-рано от БСП разкриха, че са сезирали прокуратурата за евентуална готвена подмяна на вота на 2 април, за която намекнал и освободения от длъжност Благовест Кирилов. Според социалистите подадената от Кирилов оставка сигнализира за сериозна заплаха за нормалното провеждане на предстоящите избори.