Между 18 и 25 ст. на километър ще са тол таксите у нас

Топ
13:32 - 16 Август 2019
1874
Между 18 и 25 ст. на километър ще са тол таксите у нас

Между 18 и 25 стотинки ще струва километър изминато разстояние по родните пътища. Тези цени са заложени при провеждането на тестовете на новата система за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол. Това обяви директорът на Националното тол управление проф. Олег Асенов при символичното приемане от консорциума "Капш Трафик Солюшънс".

На терен ще се отчитат реални данни от бордови устройства и маршрутни карти, за да се добие представа за разходите на превозвачите. Най-ниската цена от близо 18 ст./км е за камионите EURO VI, а най-високата – близо 25 ст./км е за камиони над 12 тона с четири и повече оси EURO І и EURO ІI, които се движат по магистрали, първи и втори клас пътища. Така при маршрут София – Бургас превозвач с камион над 12 тона с 4 оси и Евро 5 категория ще плати 73,49 лева.

Очаква се от тол системата на година да се събира 600 млн. лева, а от винетките приходите да бъдат 220 лева.

Тол системата ще стартира с около 6000 км от републиканската мрежа. Това ще са основно автомагистрали, първи и част от пътищата втори клас, както се договори премиерът Бойко Борисов на среща с превозвачи през месец май. В следващите седмици се очаква да стане ясен точния обхват на тол системата, обяви Асенов, включително и спорните трасета като Северната скоростна тангента.