Между 7 и 15 хиляди руски войници са убити във войната в Украйна

Актуални новини
19:59 - 23 Март 2022
4035
Между 7 и 15 хиляди руски войници са убити във войната в Украйна

Високопоставен офицер от НАТО каза днес, че според алианса Русия е дала между 30 и 40 хиляди убити и ранени през първия месец от войната в Украйна. Загиналите са между 7 и 15 хиляди убити, предположи той, цитиран от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е първата публична оценка на НАТО на руските загуби в започналата на 24 февруари война.

Офицерът, който поиска да остане анонимен поради строгите правила, въведени в НАТО, обясни, че изчислението се основава на комбинация от източници от украинските власти, данни, разпространени волно или неволно от руските власти, и от информация от открити източници.

Американското правителство засега отказва да представи публична оценка на броя на ранените и убитите от руска и украинска страна в конфликта, позовавайки се на това, че наличната информация е ненадеждна.

Офицерът от НАТО, който говори днес от централата на алианса в Белгия, каза, че оценката за между 30 и 40 хиляди убити и ранени руски войници се основава на стандартни изчисления, че в една война армията дава трима ранени спрямо един загинал войник. Загубите включват загиналите и ранените във военни действия, както и пленените и изчезналите, добави той.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети тази седмица Брюксел и Варшава за срещи с ключови американски съюзници за обсъждане на нови санкции срещу Русия и повече помощ за Украйна, отбелязва АП.

На заминаване за Европа днес Байдън предупреди, че има "реална опасност" Русия да използва химически оръжия, и каза, че ще обсъди въпроса с други лидери.