Международен финансист: България е в банкрут!

Плащаме по 4-5 млн. лв. на ден за покриване на външния дълг, каза междувременно бившият финансов министър Симеон Дянков

Актуални новини
17:10 - 02 Септември 2024
6899
Международен финансист: България е в банкрут!

България е абсолютно банкрутирала държава. Тя няма икономика, която да генерира финансови средства, с които да си връща външните дългове. И това е така, откакто почнахме да ги взимането по времето на Костов. Повтарям, България е в банкрут, по всички правила на финансовата наука, а единственият начин да не изпадне в дефолт е да продължава да взима заеми, с които да обслужва стари.

Това становище изрази в социалните мрежи Димитър Гетов, специалист в сферата на международния бизнес и финанси, който работи извън България. Той коментира това по повод съобщението, че държавата пласира рекордните в историята си 4.35 млрд. евро външен дълг. Ето каква е неговата интерпретация на новината: 

България е в БАНКРУТ!
Само български пишман финансисти могат да са толкова горди и въодушевени от факта, че България е пласирала емисия на държавни облигации на външния пазар.
4.35 милиард евро пласиран дълг, демек взети пари на заем.

Това е една седмица преди падежа (когато връщаш парите) на бивша емисия. Демек от тия 4.35 милиарда 1.5 ще отидат за връщане на стар дълг, ама и с нова лихва отгоре.
Реве ми се от тая статия и от професионалното равнище на българските финансисти.

Хора, България плаща стари дългове с нови, а задлъжнялостта й непрекъснато расте.

България е абсолютно банкрутирала държава. Тя няма икономика, която да генерира финансови средства, с които да си връща външните дългове. И това е така, откакто почнахме да ги взимането по времето на Костов.
Повтарям, България е в БАНКРУТ, по всички правила на финансовата наука, а единственият начин да не изпадне в ДЕФОЛТ е да продължава да взима заеми, с които да обслужва стари.

Докато от САЩ не забранят на банковите синдикати да купуват от нас дълг.
Отрицателен ръст на население, инфлация, растящ външен дълг, растящ вътрешен дълг.... Трагедия сме.

Междувременно бившият финансов министър Симеон Дянков заяви в интервю пред БНР, че България плаща по 4-5 млн. лв. на ден за покриване на външния дълг. 

"Тревожното е, че за първа година – 2024, това, което ще плащаме, е лихвите, а българският дълг надминава 1 млрд. евро. Значи над 2 млрд. лв. България дава само по външния дълг. Някъде по 4 – 5 млн. на ден България плаща за покриване на външния дълг и това с времето ще се увеличава", алармира Дянков.