Международен гаф! Премиерът на Нова Зеландия обърка Япония с Китай

Джасинда Ардърн се оправда със самолетния синдром

Новини
12:07 - 19 Септември 2019
1411
Международен гаф! Премиерът на Нова Зеландия обърка Япония с Китай

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се оправда с така наречения самолетен синдром или джетлаг за гаф по време на първата й официална визита в Япония.

Ардърн кацна в страната и даде интервю. В началото тя заяви, че е "невероятно вълнуващо време за Нова Зеландия в отношенията й с Китай, простете ми, с Япония".

Запитана по-късно за грешката, Ардърн се оплака, че е от самолетния синдром, тъй като току-що е пристигнала от Нова Зеландия, информира TVNZ.

Часовата разлика между Япония и Нова Зеландия е три часа и директният полет между двете държави е 11 часа.

Гафът идва в неподходящ момент за Ардърн. Днес Фондация "Азия, Нова Зеландия" публикува доклад, в който поставя под въпрос дали Нова Зеландия е позволила по-засилени отношения с Китай за сметка на Япония.

"Може би ние малко приемаме отношенията си с Япония за даденост", отбелязват от фондацията. Япония е четвъртият най-голям търговски партньор на Нова Зеландия. Търговският обмен на година е 8,8 милиарда новозеландски долара (4,4 милиарда британски лири).

Ардърн ще обсъди търговията и туризма с японския премиер Шиндзо Абе. Това е първата част от обиколката й. След това тя ще пътува за Ню Йорк, където ще участва на дебата в Общото събрание на ООН. Също ще участва на форум за климата и ще проведе първа официална среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

През ноември 2017 г., един месец след встъпването в длъжност на Ардърн, Тръмп е помислил Ардърн за съпруга на канадския премиер Джъстин Трюдо на среща на върха във Виетнам.