Международен скандал: Българи шият дрехите на неонацистка екстремистка групировка

Крими
20:54 - 17 Октомври 2024
3158
Международен скандал: Българи шият дрехите на неонацистка екстремистка групировка

Крайнодясно неонацистко движение на име "Active Club" се оказа свързано с магазин за облекло в Стара Загора. От магазина шият дрехи за модна марка, която най-вероятно осигурява приходи за екстремистката група. Това става ясно от разследване на "Белингкет" (Bellingcat), направено от журналиста Майкъл Колборн.

"Active Club" (на български "Активен клуб") е движение, основано от американския неонацист Робърт Рундо. Организацията изповядва "бял национализъм" (вярва в превъзходството на бялата раса), набира млади крайнодесни мъже и момчета и ги подготвя за физическо насилие срещу възприемани врагове. За популяризирането си тя използва фитнес, битки и мода – особено "Will2Rise" (W2R) - модната марка, която Рундо основава заедно с "Active Club".

"Продажбите на мода и стоки могат да помогнат за насърчаването на расистки идеи сред младите хора, да осигурят приходи за движения на омразата и да помогнат на крайната десница да укрепи връзките си през границите и континентите", пишат от Bellingcat.

Дизайните на почти всички нови стоки на марката W2R – почти 20 отделни продукта, вариращи от мода до знамена и стикери – според разследването могат да бъдат проследени до малък магазин за улично облекло в България.

Магазинът се казва "GK Style" и се намира в Стара Загора. Според сайта на "GK Style" фирмата шие дрехи за няколко български футболни отбора, сред които ПФК "Левски" (София), ПФК "Ботев" (Пловдив), ПФК "Берое“ (Стара Загора) и дори за Българския футболен съюз (БФС).

Магазинът в Стара Загора

"Довериха ни се фирми от различни държави, като в последните години фирмата ни показва огромен ръст в продажбите си. Работим за фирми в Америка, Европа и Балканите", пишат от компанията в раздела "За нас" в интернет страницата си.

Рундо е екстремист и расист, известен както на международната неонацистка сцена, така и на службите за сигурност на САЩ, които го издирваха заради участието му в безредиците в щата Калифорния през 2017 г. и 2018 г.

Робърт Рундо се укриваше в България, преди да бъде задържан. Сега чака присъдата си в американски затвор, която ще му бъде прочетена през декември

През февруари 2023 г. Робърт Рундо се укриваше в Югоизточна Европа, избягвайки федералните обвинения на САЩ. Разследване на Bellingcat показа, че крайнодесният активист се е намирал и в България по време на бягството си от закона. По-конкретно е бил локализиран в Пловдив през ноември 2022 г. и в Стара Загора през февруари 2023 г.

Наицистът Рундо беше арестуван в съседна Румъния месец по-късно и в крайна сметка екстрадиран обратно в Съединените щати. През септември 2024 г. той се призна за виновен във федерален съд в Лос Анджелис за планиране и участие в бунтове в Калифорния през 2017 г. Изслушването на присъдата му е насрочено за декември 2024 г., а дотогава остава в ареста.

Производителите се хвалят на сайта си за кого шият дрехи

Българският магазин за улично облекло се хвали на сайта си, че е произвел дрехи за "повече от 300 фирми". Пред Bellingcat представител на фирмата твърди, че от "GK Style" "нямат нищо общо с крайнодесните организации". Сред логата на клиентите, които са поместени в интернет страницата на магазина обаче присъстват следните фирми:

Will2Rise (W2R), крайнодясната модна марка, основана от Рундо, за която е ясно, че е свързана с движението "Active Club".

Канадска крайнодясна модна марка, свързана с Hammerskins - международна неонацистка група, чийто германски клон беше забранен от властите през септември 2023 г.

SoCal Active Club, който през август 2024 г. беше домакин на крайнодясно събитие, свързано с бойни спортове в Южна Калифорния.

• Крайнодясно събитие за бойни спортове, състояло се в малък град в Тексас в началото на 2024 г. Според Bellingcat домакин на събитието е бил не друг, а бялата националистическа група "Патриотичен фронт".

А от публикациите на магазина в Инстаграм става ясно, че тя е работила и за SW-99 - софийската ултрас група на футболния отбор "Левски София", както и за ултрас група в Пирин, която използва логото на германските нацисти Totenkopf. "Това лого се появи на яке, рекламирано в социалните мрежи на българския магазин, макар и замъглено, за да се избегнат забраните в социалните медии", пишат в разследването си от Bellingcat.

Разследването на Bellingcat можете да прочетете в оригинал на английски език ТУК