Международен скандал заради 30 акули, загинали в плен

Хищните риби са заловени в Големия бариерен риф и транспортирани във Франция, където намериха смъртта си

Любопитно
12:10 - 16 Май 2019
1987
Международен скандал заради 30 акули, загинали в плен

30 парчета риба чук загинаха. Умряха по един мъчителен начин, след като бяха заловени в Големия бариерен риф и транспортирани във Франция, където трябваше да бъдат в аквариум.

Това се е случило в 8-годишен период, но федералното правителството твърди, че нищо не знае.

Смъртните случаи алармираха върху търговията на застрашени видове. Рибите, уловени в австралийски води, могат да се ловят с търговска цел, гласи местен закон, който природозащитниците искат да бъде променен.

Акулите бяха настанени в най-големия аквариум във френското пристанище в Булон - "Nausicaá", който е национален морски център. Били са внесени на две групи - едната през 2011 година, другата през 2018-та.

Последната риба чук, 30-тата, умира преди две седмици, като причината за смъртта все още не е ясна.

Ръководството на морския център твърди, че акулите са починали от гъбична инфекция, но организацията Sea Shepherd има друга теория - животните са малтретирани и е решена да предприеме съдебни действия.

"Всичко е много неясно около "Nausicaá". Това са застрашени видове и ние искаме всички документи на хората, които са се грижили за тях, както и разрешенията за внос. Искаме да се разследва всички от вноса им през 2011 година", заявиха от Sea Shepherd.

Министърът на околната среда на Австралия - Мелиса Прайс, също беше попитана по темата от местни журналисти, но отговор не получиха.

Миналата година "Guardian Australia" разкри, че правителството е дало разрешения стотици австралийски папагали да бъдат изнесени в германска организация въпреки твърденията, че ще бъдат продадени на богати колекционери. Понастоящем този случай е предмет на разследване в международния отдел.