МФ: Средствата от Сребърния фонд няма да бъдат използвани

Новини
16:31 - 13 Юни 2023
1649
МФ: Средствата от Сребърния фонд няма да бъдат използвани

Средствата от Сребърния фонд няма да бъдат използвани за текущи нужди.

Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, на което депутатите разглеждат продължаване на изменения на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. - т.нар. удължителен закон.

Законотворците гласуваха с 9 гласа "за", два гласа "против" и три гласа "въздържали се".

Във фонда, който трябва да гарантира устойчивостта на пенсионната система, в момента има 3,7 млрд. лева.

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова увери, че средствата в Сребърния фонд са гарантирани и никой няма да ги пипа.

Депутатът от БСП Румен Гечев също заяви, че не иска изобщо да бъдат пипани средствата от Сребърния фонд. Гечев ще настоява в новия бюджет, по който се работи, да се изготви сравнителен анализ относно това, ако се използва външен дълг, каква част от резерва на държавата ще бъде използван.

От Министерството на финансите увериха, че средствата в Сребърния фонд няма да се пипат под никаква форма.

Идеята на ведомството е да върнат нормалния ритъм на операции спрямо фискалния резерв.

Средствата от европейските програми и проекти ще се използват целево така, както е необходимо без прекомерни влизания във фискалния резерв на Сребърния фонд.

Експертите от Министерство на финансите заявиха, че ще направят сравнителен анализ кое е по-изгодно за страната и за държавата, за да бъдат максимално ефективни и да се спестят средства на данъкоплатците.