Мицкоски получи мандат за съставяне на правителство на Република Северна Македония

Вчера председателят на ВМРО-ДПМНЕ внесе в парламента и проектозакон за нова структура на правителството

Новини
15:03 - 06 Юни 2024
1649
Мицкоски получи мандат за съставяне на правителство на Република Северна Македония

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска връчи мандат за съставяне на правителство на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Силяновска аргументира избора си с изтичащия десетдневен срок за връчване на мандата, както и с броя депутати, подкрепили предложението, внесено и от ВМРО-ДПМНЕ за председател на парламента, и преговорите за съставяне на правителство, които се провеждат от партията, получила най-голям брой гласове на последните парламентарни избори на 8 май.

Извън церемонията, пред президентската резиденция "Вила Водно" Мицкоски благодари за връчения мандат и заяви, че

бързо ще бъде съставено новото правителство на страната, което определи като реформаторско

и посочи като основни предизвикателства пред него икономическата ситуация в страната. 

Според законодателството на Република Северна Македония Мицкоски разполага с 20 дни, в които да представи пред парламента състава и програмата на новото правителство на страната. По думите му, това ще стане по-рано от този срок, но датата ще бъде съобразена с предстоящите религиозни празници, както и "рождения ден на ВМРО-ДПМНЕ" 17 юни. 

Вчера Мицкоски внесе в парламента и проектозакон за нова структура на правителството,

според която ресорите в някои от министерствата ще бъдат реорганизирани, ще има и нови министерства. Очакванията са промените да бъдат гласувани по съкратена процедура най-късно до вторник, а заседание на парламента, на което те ще бъдат внесени, е насрочено още утре.  

Още на 9 май, ден след изборите в страната, ВМРО-ДПМНЕ започна преговори за съставяне на правителството с коалицията от албански партии ВЛЕН (Заслужава си), преговори се водят и с движението ЗНАМ. По думите на Мицкоски ресорите на партиите и коалициите в бъдещото управление вече са договорени, но отказа да посочи конкретните имена на бъдещите министри заради предстоящите вътрешнопартийни форуми, на които те ще бъдат утвърдени.