Мицкоски: Промяна на Конституцията няма да се случи

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ имал информация, че София може сама да се откаже от това

Топ
19:16 - 20 Юли 2022
4594
Мицкоски: Промяна на Конституцията няма да се случи

Провеждане на референдум, който ще се отнася до преговорната рамка, инициира опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, обяви председателят й Християн Мицкоски, според когото „нито има приета преговорна рамка, нито е започнал скрининг” на Република Северна Македония, междуправителствената конференция, която вчера се проведе в Брюксел, е само „за снимка”, а Конституцията няма да бъде променена.  

„Промяната на Конституцията, казах, че няма да стане. Гаранция е думата на 44 депутати от коалицията ВМРО-ДПМНЕ.

Ние не се фокусираме върху това, ние се фокусираме върху рамката на преговорите, където е вмъкнат протоколът (с България). Тук гражданите трябва да решат дали приемат такава преговорна рамка, каквато никоя страна членка не е имала. Знам, че има правителствени инсталации в опозицията, които ще подкопават работата ни, но Конституцията е безопасна и сигурна. Говорим за преговорната рамка.

Няма да се изненадам, ако София се оттегли (от искането си за промяна на Конституцията) и някой (в Република Северна Македония) го представи като победа”, каза Мицкоски.

Според Мицкоски България „отново е изолирана в намерението си да се фокусира върху протоколите и двустранния договор" и „все още не е европеизирала искането си”, поради тази причина е и вероятността искането за промяна на Конституцията на Северна Македония да бъде оттеглено, за което той имал информация. За това и ВМРО ДПМНЕ има намерение да се фокусира върху преговорната рамка, в която е вписан протоколът между България и Република Северна Македония, а не върху Конституцията.

Относно вчерашния призив на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи опозицията да уважава европейските ценности, Мицкоски отговори, че промяната на името, Конституцията, знамето не са европейски ценности.