Мицотакис: Ако хората ме искат обратно, трябва да гласуват отново

ЕС
12:22 - 29 Май 2023
1141
Мицотакис: Ако хората ме искат обратно, трябва да гласуват отново

„Ако хората ме искат обратно, трябва да гласуват отново“, това коментира президентът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис в интервю за в. Катимерини след изборите в Гърция. 

„Поисках да ми бъде позволено да съставя еднопартийно правителство от самото начало и ако това е, което гражданите искат, те трябва да го препотвърдят с гласа си. Не искам от тях да правят нещо различно от това, което направиха на първите избори. Трябва да се има предвид и аритметиката на новия избирателен закон: колкото повече партии имаме в парламента, толкова по-трудно става еднопартийно правителство, така че нищо не трябва да се приема за даденост. Избирателните урни вече са празни и въпреки че изборите на 21 май бяха много добра индикация за това как гражданите ще гласуват отново, те все още трябва да отидат и да гласуват. Предизвикателството тогава беше да победя. Сега е да управляваме. Така че, ако хората ме искат обратно в имението Максимос, ако това е техният избор, те трябва да гласуват отново за мен“, казва Мицотакис. 

Мицотакис обещава големи промени, ако бъде избран за втори мандат на 25 юни, подчертавайки необходимостта от силно еднопартийно правителство като „единствен вариант“.

„Това, което категорично изключвам – повтарям – е сътрудничество с партии вдясно от Нова демокрация. В абсолютно никакъв случай това не се случва“, подчертава Мицотакис.

В интервюто си пред Катимерини президентът на Нова демокрация анализира резултата от гласуването на 21 май – в което консерваторите победиха лявата опозиция СИРИЗА – описва правителството, което иска да състави, и очертава своите приоритети за реформи.

Мицотакис обяви, че ще направи приобщаващо правителство, което набляга на меритокрацията и способностите на своите служители, така че те да са в състояние да изпълняват мисията, която ще им възложи.

"Искам да съм сигурен, че служителите, на които възлагам мисии, ще могат да ги изпълняват. Бих казал, че съм по-малко длъжен от миналото да спазвам обичайните баланси, които един лидер може би трябва да спазва. Това ще бъде правителство, предназначено да работи усилено, с повече жени и с много ротации – ако използваме баскетболен термин – което означава много по-чести промени в сравнение с отиващото си правителст", добавя той.

В интервюто си Мицотакис споделя, че е бил уверен в много добрия резултат. „Със сигурност беше приятна изненада да видим, че го изравнихме повече от това и дори увеличихме абсолютния брой гласове, които получихме. При никакви обстоятелства обаче не бих могъл да предвидя мащаба на краха на СИРИЗА. Безпрецедентно е от 1974 г. първата партия да получи двойно повече гласове от втората.