Мицотакис: Европа не може да си позволи да се повтори мигрантската криза от 2015-та

Новини
17:29 - 02 Септември 2021
1424
Мицотакис: Европа не може да си позволи да се повтори мигрантската криза от 2015-та

Изразявайки несъгласието си с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, който отхвърли решението, взето на извънредния съвет на министрите на вътрешните работи на ЕС относно афганистанските граждани търсещи убежище във вторник, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че е против подобна позиция, като твърди, че Гърция е жертва на политика, която подчертава значителните слабости на европейските институции по отношение на миграцията.

Говорейки на 16-ия Бледски стратегически форум, където дискусиите бяха фокусирани върху бъдещето на Европа, Мицотакис каза, че в Европа не може да има повторение на събитията от 2015 г., когато неконтролируеми мигрантски потоци заляха континента.

Той настоя, че Европа трябва да защитава границите си и това трябва да стане по подреден начин, който ще се ръководи от принципи, при пълно зачитане на международното право.

В обръщение към форума Сасоли каза: „Бяхме много разочаровани от заключенията на Съвета по вътрешни работи“.

„Видяхме страни извън ЕС да приветстват афганистанците търсещи убежище, но не видяхме нито една държава-членка да направи същото ... Не можем да се преструваме, че афганистанският въпрос не ни засяга, защото участвахме в тази мисия и споделихме неговите цели и задачи “, каза той.