Мицотакис: Гърция засега ще бави Скопие за ЕС

Балкани
11:24 - 16 Май 2024
2529
Мицотакис: Гърция засега ще бави Скопие за ЕС

Гръцкото правителство няма да внесе за ратификация меморандумите за сътрудничество, подписани със Северна Македония по отношение на процеса на присъединяване към ЕС, обяви премиерът Кириакос Мицотакис, съобщава гръцкото издание Катимерини.

Той обясни, че тези меморандуми ще стоят в чекмеджето, докато гърците не са абсолютно убедени, че другата страна спазва всички разпоредби на Преспанското споразумение.

Ако Гърция одобри меморандумите, тя „ще загуби всякакъв лост, който има“, за да окаже натиск върху съседната страна да спазва сделката, каза Мицотакис.

Припомняме, че меморандумите бяха внесени за гласуване в парламента от основната опозиция в Гърция. Това се случи само няколко дни след скандалната клетва на новоизбрания президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, която нарече страната си просто „Македония“, а "Северна Македония", както е според конституцията и според договореностите от Преспа. 

Преспанското споразумение беше договорено през 2018 г. между бившия премиер и бивш лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас и неговия колега от Северна Македония Зоран Заев. Именно сдпоразумението, както и договорът между Македония и България бяха причините за приемането на югозападната ни съседка в НАТО.

„Бях предупредил с ясно изявление новото правителство в Скопие, че всяко отклонение от изпълнението на споразумението със сигурност ще има сериозни последици за отношенията ни със Северна Македония, а също и за европейския път на страната“, добави още Мицотакис.