Мицотакис изключва предсрочни избори в Гърция

Управляващата партия "Нова демокрация" води в проучванията на общественото мнение

ЕС
13:52 - 07 Юли 2022
1651
Мицотакис изключва предсрочни избори в Гърция

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис изключи възможността за предсрочни избори, съобщава "Ройтерс".

Той отхвърли спекулациите, че е възможен предсрочен вот тази есен, преди популярността му да пострада от енергийната криза.

Мицотакис, който беше избран за премиер през 2019 г., заяви, че неговият основен приоритет е стабилността за завършване на реформите.

Консервативното му правителство иска да се възползва от последния си четиригодишен мандат, за да възстанови загубеното одобрение към себе си в справянето с кризи като пандемията от COVID-19 и да продължи икономическите реформи.

"Не следя социологически проучвания, за да реша дали да свикам избори. Имаме правителство със силно мнозинство и мое задължение е да осигуря стабилността на страната", подчерта Мицотакис.

Управляващата партия "Нова демокрация" води в проучванията на общественото мнение. Нейната популярност обаче беше засегната от скока на цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна. По тази причина опозицията призова Мицотакис да свика предсрочни избори.

Съгласно настоящата избирателна система на Гърция, простата пропорционална система на представителство, осигуряваща абсолютно мнозинство, е предизвикателство за политическите партии и може да доведе до месеци на политическа несигурност.

"Дори ако трябва да платя цена, политическа цена, защото ще преминем през трудна зима, аз не съм го крил, аз съм абсолютно готов да го направя", заяви Мицотакис и повтори, че изборите ще се проведат догодина, както е планирано.

Държавата ще продължи да подкрепя домакинствата, засегнати от нарастващите сметки за електроенергия, през следващата година, но Гърция трябва да бъде подготвена за екстремен сценарий, при който войната в Украйна продължава и цените на енергията се увеличават допълнително, предупреди премиерът.

По негови думи Гърция трябва да е готова за пълно прекъсване на доставките на руски газ за Европа и да инвестира в модернизиране и изграждане на нова инфраструктура за съхранение на втечнен природен газ (LNG).

"Това е краен сценарий. Ако ме питате за моето мнение - не мисля, че ще се случи, но трябва да сме подготвени", поясни той.