Мицотакис лично посреща турски туристи на остров Лесбос

Гръцкият премиер провери прилагането на системата за експресно издаване на визи за комшиите

Новини
12:31 - 19 Април 2024
1136
Мицотакис лично посреща турски туристи на остров Лесбос

Изненада очакваше тази сутрин група от 92 турски туристи, които бяха посрещнати в пристанището Митилини на остров Лесбос лично от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, съобщава гръцката телевизия Скай.

Пътниците пристигнаха на гръцкия остров с кораба „Ешреф Жале“, а капитан на кораба беше Али Жале, който е и заместник-кмет на турския град Айвалък, който се намира срещу Лесбос.

В Митилини Мицотакис се информира за

прилагането на системата за експресно издаване на визи на турски туристи на място в пристанището

и наблюдава лично скоростта, с която бяха предоставени визи на онези от пътниците, които избраха да получат разрешение за влизане в Гърция на острова, а не от гръцките консулски власти в Турция.

Възможността турските граждани да получават виза при пристигането си в определени гръцки острови в Егейско море беше обявена след посещението на турския президент в Гърция през декември миналата година и вече се прилага за 5 гръцки острова в Егейско море.

По силата на мярката при пристигането си на островите турските граждани могат да се снабдят с туристическа виза с продължителност 7 дни.

Визовите облекчения са част от процеса на затопляне на гръцко-турските отношения, който започна след катастрофалните земетресения в Турция през февруари миналата година. В рамките на нормализирането на връзките турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Атина през декември, а нова среща Ердоган – Мицотакис е планирана за 13 май в Анкара.