Мицотакис обсъди с Нетаняху рисковете от конфликта

ЕС
17:59 - 23 Октомври 2023
1713
Мицотакис обсъди с Нетаняху рисковете от конфликта

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с израелския си колега Нетаняху. Двамата обсъдиха рисковете от разрастване на военния конфликт, както и пълната подкрепа на Атина към Израел.

"Гърция подкрепя правото на самоотбрана на Израел в рамките на международното хуманитарно право", заяви премиерът Мицотакис на среща с Нетаняху, предават гръцките медии. Според гръцкия премиер "Никаква военна намеса не може да замени едно жизнеспособно политическо решение“.

Посещението на Мицотакис в Израел, както и срещата му с израелския му колега Нетаняху до последния момент се пазеше в пълна тайна от съображение за сигурност.

Гръцкото правителство и народът на страната напълно подкрепят справедливата кауза на Израел, предава в репортаж от срещата държавната телевизия ЕРТ.

По непотвърдена от официални източници информация двамата премиери са обсъдили и риска от мигрантска вълна към Европа в резултат на военните действия в Газа.

Посланикът на Израел в Атина съобщи, че гръцкият премиер е провел среща с роднини на заложници на "Хамас", като е подчертал, че европейската дипломация работи усилено за спасението на хората.

От централата на гръцката комунистическа партия коментираха посещението на Мицотакис в Израел като "провокация и съучастие в престъпление".

В Гърция ежедневно се провеждат демонстрации както в подкрепа на палестинците, така и в подкрепа на Израел.