Мицотакис обявява промени в състава на правителството

ЕС
11:11 - 14 Юни 2024
1008
Мицотакис обявява промени в състава на правителството

Реорганизация на гръцкото правителство ще бъде обявена по-късно днес от гръцкия правителствен говорител, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на кабинета на министър-председателя Кириакос Мицотакис.

Агенцията посочва, че промените ще бъдат осъществени на фона на по-слабото от очакваното представяне на управляващата партия на евроизборите, предава БТА. 

Управляващата "Нова демокрация" получи едва 28,3 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент, което е далеч от резултата от около 41 процента, който регистрира на парламентарните избори през юни миналата година, и под целта от 33 процента, която Мицотакис си беше поставил по време на предизборната кампания.

Освен това евроизборите в Гърция преминаха при рекордно ниска избирателна активност от около 41 процента.

Съставът на новото правителство ще стане известен в 11:30 ч. местно (и българско) време.

Пред гръцката телевизия Алфа по-рано тази седмица Мицотакис не изключи възможността от промени в правителството.

Като проблеми, които са довели до спада на популярността на управляващата партия, той изтъкна преди всичко поскъпването на живота.

Същевременно гръцкият премиер косвено отхвърли сценариите за предсрочни парламентарни избори с думите, че е „по-добре, че (избирателите) изпратиха сега това послание, защото имаме пред себе си още три години“.