Мицотакис пренарежда гръцкия кабинет, запазва ключови министри

Новини
13:01 - 04 Август 2020
1315
Мицотакис пренарежда гръцкия кабинет, запазва ключови министри

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пренарежда правителството, за да помогне на страната си да управлява ефективно европейските средства, осигурени за справяне с фалшификацията на пандемията COVID-19.

Консервативният премиер иска по-ефективна правителствената схема, докато страната се справя с въздействието на пандемията COVID-19, която вреди на крехка гръцка икономика, ударена и от дългогодишна дългова криза.

"С тези промени (правителството) се стреми към по-ефективно администриране на увеличението на средствата на общността", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Атина ще получи около 72 милиарда евро, част от фонда за възстановяване от 750 милиарда евро, който Европейският съюз отпусна миналия месец за подпомагане на икономиките на членовете си, ударени от пандемията.

Промените също така ще помогнат за защита на работниците и пенсионната система и ще помогнат на правителството да се справи по-добре с "предизвикателствата на нашето време", коментира Пецас.

Ключови министри, включително министърът на финансите Христос Стайкурас и министърът на външните работи Никос Дендиас остават на своите постове.

Това е първата промяна в кабинета, откакто Мицотакис спечели изборите през юли 2019 г.