Мигинго – островът с 4 бордея и без болница

В оспорваната територия от половин футболно игрище живеят около 150 човека

Общество
17:24 - 31 Декември 2020
15667
Мигинго – островът с 4 бордея и без болница

Мигинго е мъничък африкански остров, разположен във водите на езерото Виктория. Скромната му площ е равна на половината от футболно игрище, а населението му не надвишава сто и петдесет души.

Островът е оспорвана територия, което позволява с гордост да се нарича автономия. Само цената за такава привидна независимост е непосилно висока за островитяните, разказва портала „ЯндексЗен“.

През последните двадесет години Мигинго е обект на разгорещен териториален спор между Уганда и съседна Кения. Поради този конфликт нито една от двете страни не може да го включи в своя състав. Мигинго се представя като автономна територия и в резултат на това островът плаща данъци в бюджетите на двете страни едновременно. Всъщност този остров е социален, екологичен и политически прецедент в световната история.

Дори при такива условия и с прекомерни данъци доходите на островитяните са няколко пъти по-високи от тези на континенталните им съграждани. Напоследък големите международни корпорации започнаха да поемат местния бизнес и да изтласкват малките рибари. Сега доходите им не са толкова големи, колкото преди.

В средата на шейсетте години на миналия век в езерото Виктория започва да се отглежда нилски костур. Подобна намеса доста бързо довежда до изчезването на около двеста вида по-малки риби в езерото.

Нилският костур се превръща в основната износна стока в региона с течение на времето. Това довежда до собствени корекции в местната икономическа ситуация.

Сега големите корпорации почти са изтласкали местните рибари от този пазар, поставяйки ги в положението на икономически бежанци. Някога заможната класа сега е на ръба на оцеляването. Това е високата цена за това, което сме свикнали да виждаме на трапезата си всеки ден.

Разбира се, според местните стандарти доходите на рибарите се считат за доста големи в сравнение с доходите на континента. Освен това те печелят пари, което също е важно. Островът има примитивна инфраструктура, която прави живота там, макар и не комфортен, поносим. В крайна сметка човек е такова същество, което свиква с всичко.

Територията на остров Мигинго и съответно правата за риболов отдавна са обект на разгорещени спорове и разногласия между Кения и Уганда. И въпреки че Мигинго се счита за кенийски остров, полицията в Уганда се намира и функционира на него.

Полицията много внимателно и стриктно спазва реда. Непознатите представляват особен интерес за местните власти. Полицейските служители следват посетителите буквално по петите им. Проследяване с кого са разговаряли непознати, за какво са ги питали. Много рибари се оплакват, че ченгетата често им крадат улова.

Поради такива действия атмосферата на острова е много напрегната, а местните жители са много отдръпнати и много неохотни да влязат в разговор. Може би те са толкова недоверчиви, а може би просто са твърде погълнати от проблемите си.

Мигинго е уникална териториална общност, където има четири публични дома, но няма нито една болница! С такова устройство не е изненадващо, че всички трудно спечелени пари отиват за корумпирани жени и упойващи вещества. Островът дори има местен елит.

Това са двама предприемчиви, дошли тук от континента. Джоузеф Нсубуга от Уганда и Леонард Обала от Кения са в челните редици и сега са страхотно богати според местните стандарти. Джоузеф притежава всички къщи на острова, а Леонард притежава всички лодки.

Най-често тук се местят самотни хора, но понякога се срещат и семейства. Много е тъжно, че животът не се чувства като нещо приятно. Тук няма лекари, а само фармацевти. Най-лошото и често срещано заболяване сред островитяните е СПИН. Хората умират от това тук на партиди. Като цяло Мигинго в никакъв случай не е земен рай и със сигурност не подходящ за двойки с деца.

Най-населеният остров на Земята има свои правила. Жалки бараки, лодки, тринадесет бара и четири публични дома ... Определено не е мечта!