Мигрант се удави в опит да преплува Ламанша

Тялото му е намерено на белгийския бряг, на около 30 км от пристанищния град Зеебрюге

Новини
11:49 - 29 Август 2019
2195
Мигрант се удави в опит да преплува Ламанша

Иракски мигрант, който се опитал да преплува Ламанша от Франция до Великобритания, се удавил. Тялото му е намерено край белгийския бряг.

 Тялото на 48-годишния мигрант е открито в близост до вятърна мелница на около 30 километра от белгийския морски курорт и пристанищен град Зеебрюге.

Съобщава се, че иракският гражданин носи импровизирано спасително яке, направено от празни пластмасови бутилки и носещо малка торба с документи за самоличност, съобщи местната прокуратура в Брюж.

Смята се, че той се е впуснал "в морското пътешествие", след като не е успял да получи убежище в Германия.

"За първи път откриваме труп на мигрант", споделя Карл Декалуу, управител на провинция Западна Фландрия.

Властите смятат, че мъжът се е удавил, докато се опитвал да стигне до британските брегове от северна Франция. Смята се, че теченията в Ламанша са транспортирали тялото му в белгийски води.

Осем дни преди тялото да бъде намерено, белгийски моряк беше забелязал мъж, носещ колан, направен от празни пластмасови бутилки, който вика за помощ във води край френския бряг на град Дюнкерк.

Морякът каза, че се е опитал да спаси човека, но той е бил отдръпнат от силно течение. Впоследствие той е информирал френските морски власти за инцидента, състоял се на 18 август.

Статистиката показва, че нараства броят на мигрантите, които се опитват да преминат от Франция във Великобритания с гумени лодки, импровизирани плавателни съдове или само плуване.

Докато тези, класифицирани като бежанци, продължават да получават защита, Франция се опитва да обезкуражи икономическите мигранти да предприемат пътуване до страната, но същевременно не предоставя подкрепа на онези, за които се смята, че са дошли в Европа в търсене на по-добър живот, а не бягат от война или преследване.

От началото на годината около 1450 мигранти бяха спасени или от британската, или от френската брегова охрана. Това е двойно повече за цялата 2018 г. според официални френски данни.