Михаел Шумахер на 54, но от 9 години е на легло (ВИДЕО)

Седемкратният световен шампион във Формула 1 се качва 155 пъти на подиума, завършвайки в Топ 3

Нещо за четене
13:40 - 03 Януари 2023
7623
Михаел Шумахер на 54, но от 9 години е на легло (ВИДЕО)

На днешната дата - 3 януари, през 1969 година в Хюрт, съвсем близо до Кьолн, разположен във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, се ражда един от най-успешните спортисти и пилоти в историята на Формула 1 - Михаел Шумахер. За съжаление през 2013-а германецът претърпя нелеп инцидент - при каране на ски в Алпите, той падна и удари лошо главата си. След това всичко е ясно - Шуми е на легло, а мненията за състоянието му са противоречиви...

Началото

Германският маестро прави дебюта си във Формула 1 в Гран При на Белгия през 1991 година. Шуми стартира за тима на Джордан, замествайки френския пилот Бернар Гашо, който е вкаран в затвора след свада с таксиметров шофьор, последвала пътен инцидент. Това е и единственото участие на Михаел за ирландския отбор.

Следват няколко сезона с Бенетон, 11 звездни години с Ферари и три - с Мерцедес. По време на бляскавата си кариера Шумахер печели седем световни титли (по-късно постижението му е изравнено от британеца Люис Хамилтън), 91 старта в надпреварата и 68 пол-позишъни, а 155 пъти се качва на подиума, завършвайки в Топ 3.

Критики и ерата "Ферари"

Критиките никога не са трогвали Шумахер. Германецът не е от тези, които ще се разплачат от чужди неволи. Навлече си упреци и с демонстративния триумф на „Имола“ през пролетта на 1994 година, около час след смъртта на великия Айртон Сена.

Впоследствие обясни, че не бил разбрал за инцидента. Младият шампион е същият и извън пистата. Разбира го и старият му приятел и колега Хайнц-Харалд Френцен, когато Михаел безцеремонно му отмъкна приятелката - бъдещата си съпруга Корина.

Ерата „Ферари“ започна трудно и волята на германеца е от главните фактори в превръщането на тогава средняшкия тим в хегемон. Шумахер работи наравно с всички от техническия екип по преработването на „камиона“, който провали Герхард Бергер и Жан Алези, в шампионски болид. Голямата битка тогава бе с „Макларън“ и Мика Хакинен. Двубоите им остават легендарни, а при един от тях (но с Дейвид Култард - съотборникът на Хакинен) Шуми на свой ред скочи на саморазправа - обвини твърдоглавия шотландец в опит за убийство.

Инцидентът – 9 години по-късно

Окончателно се оттегля от Формула 1 през 2012 година, а на 29 декември 2013 година Шумахер получава сериозни контузии при каране на ски в курорта Мерибел във Френските Алпи.

Транспортиран е с хеликоптер в Гренобъл в критично състояние. Установява се, че е получил тежка черепно-мозъчна травма, която налага спешна операция, а лекарите предизвикват състояние на изкуствена кома, за да спасят живота му. Оттогава е прикован на легло...

В този злополучен 29 декември 2013 година Шумахер караше ски и при едно от спусканията си взе решението да премине от една писта на друга такава, минавайки през необезопасена част. Тогава се случи и въпросният инцидент, при който германецът удари своята глава в една скала и въпреки че бе с каска получи сериозна черепно-мозъчна травма.

От този момент обаче новините за неговото състояние са малко и на големи интервали. През лятото на 2014 бе обявено, че Пилето вече не е в кома и е бил трансфериран от болницата в Гренобъл в тази в Лузана, Швейцария. През септември 2014 Шумахер се завърна у дома, където да продължи своето лечение.

Спекулациите за неговото състояние не спират да излизат, но едно е ясно, официални новини от 2014 насам не е имало.

В тези девет години много малко хора са имали възможността да посетят Шумахер в неговия дом, като сред тях са бившият технически директор на Ферари Рос Браун и бившият шеф на Скудерията Жан Тод. Тримата заедно поведоха състава на „Черните кончета“ към големите успехи в началото на 21 век, когато Шумахер и тимът спечелиха пет поредни шампионски дубъла.

През годините неговото семейство, жена му Корина и децата му Мик и Джина-Мария не са говорили много публично за случващото се с Михаел. Те сториха това за документалния филм на Netflix – Schumacher, който излезе през 2021 година.

„Разбира се, Михаел ми липсва всеки ден – каза Корина пред камерите. – Но той не липсва само на мен, децата, баща му и цялото ни семейство усещат неговата липса. Михаел липсва на всеки, но той е тук. По различен начин, но той е тук и това ни дава сили.

„Ние правим терапии, правим всичко възможно да помогнем на Михаел, да сме сигурни, че той се чувства добре и да усеща нашето присъствие. Независимо от всичко аз ще направя каквото мога, за да му помогна“, сподели още Корина.

„Ние се опитваме да продължим живота си както Михаел го обичаше. Той обичаше да казва, че лично си е лично. За мен е много важно той да продължи да се наслаждава на личния си живот. В миналото той ни пазеше, а сега ние пазим него“, завърши своето изказване Корина Шумахер.

Лечението му струва над $35 млн.

Близките на Шумахер крият всички подробности около състоянието му. Забине Кем, личният му менижър, плаши да съди всеки, който изнесе информация от семейния дом. Все пак наскоро стана ясно, че сметката за медицински услуги, която се е натрупала след инцидента, е около 35 милиона долара. Част от сумата отива за издръжката на екип от 15 медици, които непрекъснато се грижат за него.