Михаил Горбачов се кандидатира за депутат в Индонезия

32-годишният жител на Джакарта скача в политиката заради бащата на перестройката

Свят
18:20 - 12 Април 2019
4701
Михаил Горбачов се кандидатира за депутат в Индонезия

Михаил Горбачов е кандидат на изборите в Индонезия, но не става дума за бившия съветски лидер, сложил край на Студената война, предаде Франс прес. Пълното име на кандидата е Михаил Горбачов Дом. Той е на 32 години и се кандидатира за депутатско място на изборите на 17 април, когато ще се гласува за президент и за депутати в регионалните и в националния парламент на Индонезия.

Индонезийският Михаил Горбачов разказва, че е кръстен по случайност на съветския лидер, предаде БТА. "Родителите ми бяха сигурни, че ще имат дъщеря. Когато съм се родил, те се стреснали, защото не били подготвени с момчешко име", разказва младият мъж, който е жител на Джакарта. Така той останал без име една седмица. После родителите му се вдъхновили от името на Горбачов, за когото прочели във вестника.

"Баща ми си помислил, че това е хубаво име и тъй като това беше името на влиятелен лидер в СССР, родителите ми решили да ме кръстят на него", разказва индонезийският Горбачов. Той признава, че като юноша името му създавало проблеми и той предпочитал прякора си Горба.

Михаил Горбачов е начело на СССР от 1985 до 1991 г.


Впоследствие индонезийският Горбачов станал природозащитник и констатирал безсилието си да промени нещата в тази област. Той си казал, че името му може да е предимство за защита на политическата сцена на каузата на околната среда. "Дадох си сметка, че трябва да се ангажирам с политиката, за да видя моите идеи приложени на практика", споделя той.

"Днес си мисля, че името ми е предимство. Хората няма да го забравят, въпреки че могат да забравят лицето ми", допълва индонезийският Михаил Горбачов.

Руският Михаил Горбачов, известен като "бащата на перестройката", бе избран за генерален секретар на ЦК на КПСС през март 1985 г. Той управлява СССР до неговия крах през декември 1991 г.