Михаил Константинов: ЦИК допусна редица гафове с ДПС

Вчера единодушно с 15 гласа "за" ЦИК не включи и двете коалиции - тази на деребеите и тази на Делян Пеевски, в изборите на 27 октомври

Политика
08:31 - 10 Септември 2024
1623
Михаил Константинов: ЦИК допусна редица гафове с ДПС

"Вечни ситуации няма. Зад ДПС стоят стотици хиляди избиратели и то не може да остане в това положение. Двадесет години съм бил член на ЦИК и такова нещо не съм виждал. Подобно нещо беше недопустимо, имаше пропуски и при охраната", коментира експертът Михаил Константинов.

"От там тръгна един абсурд - стоят едни хора и обясняват, че чакат регистрация за други избори, но така и така са дошли, затова ще се регистрират за тях", каза той и допълни, че ДПС е едно. "То има двама съпредседатели и един почетен председател". 

Вчера единодушно с 15 гласа "за" ЦИК не включи и двете коалиции с ДПС в изборите на 27 октомври. Първо комисията отказа да регистрира коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС", представлявана от Джевдет Чакъров. Предложението за решение бе изчетено от Цветозар Томов. Той изреди подадените документи - решение за образ на коалиция с подписите на Чакъров, Румен Йончев от ЗНС и Димитър Илиев от СБОР. Подписите също били наред, печати и сметки също присъствали.

Томов обаче посочи, че в същия ден и "Движение за права и свободи - Ново начало", представлявана от Делян Пеевски също е подала документи и включва партия ДПС в коалицията. "Видно с приложените документи има различни банкови сметки, макар партията титуляр да е една и съща - ДПС", вметна той. И припомни, че ЦИК поиска и от двете партии да представят документи, които да покажат, че коалициите не са в сблъсък с чл. 127, ал. 1 и ал. 3 от Изборния кодекс, който не допуска една и съща партия за едни и същи избори.