Михаил Плетньов гостува на Софийската филхармония

Топ
12:51 - 12 Юни 2024
1761
Михаил Плетньов гостува на Софийската филхармония

На 16 юни, в зала "България", световноизвестният пианист, композитор и диригент Михаил Плетньов застава на пулта пред Софийската филхармония. С него на сцената ще бъде и талантливият тромпетист Щефан Планк.

В програмата на вечерта са включени:

* Прелюд из сюитата "От Средновековието" от Александър Глазунов

* Концерт за тромпет и оркестър от Михаил Плетньов

* Симфония "Манфред" в си минор от Пьотър Илич Чайковски

Михаил Плетньов е изтъкната фигура в съвременното музикално изкуство. Роден в Архангелск в семейство на музиканти, той започва да учи пиано на 7 години при Кира Шашкина в Школата за даровити деца към Казанската консерватория. На 13 години продължава обучението си в Централното музикално училище към Московската консерватория „П. И. Чайковски” в класа на Евгений Тимакин.

След първия си успех на Международния младежки конкурс Jeunesses Musicales в Париж (1973), постъпва в Московската консерватория, където учи композиция при Алберт Леман и пиано при Яков Флиер. През 1977 печели Всесъюзния конкурс в Ленинград, а на следващата година 21-годишният Плетньов получава златен медал на VI Международен конкурс „Чайковски”, което привлича вниманието на целия музикален свят.

С основания от него оркестър оркестър той концертира и прави записи на творби от Скрябин, Шостакович, Римски-Корсаков, Равел, Прокофиев, както и интеграли със симфониите на Чайковски и Бетовен. Плетньов е концертирал с редица световноизвестни оркестри и диригенти, сред които Клаудио Абадо, Бернард Хайтинк, Лорин Маазел и Зубин Мета.

Като гост-диригент има концерти с Лондонския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Бирмингам, Концертгебау оркестър, Симфоничния оркестър на Датското радио, Филхармонията на Лос Анджелис, оркестрите на Мариинския и Болшой театър, Загребската филхармония, Берлинския симфоничен оркестър, Щатскапеле - Дрезден, Кремерата Балтика, Базелския симфоничен и Базелския камерен оркестър, Фестивалните оркестри на Будапеща и Вербие, Шотландския камерен оркестър. В периода 2008-2010 е гост-диригент на Оркестъра на Италианска Швейцария, а от 2015 – почетен гост-диригент на Токийския филхармоничен оркестър.

Щефан Планк е изявен тромпетист, който работи в оркестри като Виенската филхармония и Виенския симфоничен оркестър. В Музикферайн той се е появявал със солова програма, съставена от негови авторски композиции, и е представил свой новоразработен и патентован инструмент: тромпет с четири пистона. Концертната му дейност включва изяви с Филхармоничния оркестър на Грац, както и участия в международни фестивали като органния фестивал в Опава, Чехия.

Щефан Планк е завършил реномирания Университет за музика и сценични изкуства във Виена, където е учил при проф. Джоузеф Помбергер и проф. Мартин Мюлфелнер. Участвал е в майсторски класове при проф. Бо Нилсон, проф. Карол Доун Райнхарт и проф. Хакан Харденбергер.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България и в Ивентим.