Михаил Подоляк: Няма риск от ядрена война

Украйна
12:31 - 03 Февруари 2023
1629
Михаил Подоляк: Няма риск от ядрена война

Украйна се нуждае от ракети с обсег 150-200 км, за да може да блокира пътищата за доставки на руските войски, каза Михайло Подоляк, съветник в канцеларията на президента на Украйна, пред испанското издание 20 Minutes., цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"Вече преговаряме за тях, но ще ги потвърдим едва когато ги имаме. Нужни са ни поне две бригади бронетранспортьори, от 350 до 450 танка, с които бързо да проникнем в окупираните територии и да ги освободим," каза Подоляк.

В края на януари западните партньори на Украйна се съгласиха да й предоставят танкове - част от тях ще бъдат взети от наличните запаси, други предстои да бъдат произведени. Като първа партида украинските власти очакват да получат около 140 танка от 12 държави през следващите месеци. В края на тази или началото на следващата година се очакват и доставки от САЩ на първата партида танкове "Ейбрамс".

В интервюто за испанския вестник Подоляк каза още, че Киев не вижда риск от ядрена война. Според него Русия е готова да убива извън своята територия, но руското ръководство не иска да умре.