Михалис Гарудис зарадва почитателите си във Варна

Картините му, изложени в галерия "Графит", излъчват духа на Средиземноморието

Култура
16:18 - 15 Ноември 2019
11622
Михалис Гарудис зарадва почитателите си във Варна

Световноизвестният български художник от гръцки произход Михалис Гарудис откри самостоятелна изложба в галерия "Графит" във Варна. Експозицията, която включва 45 платна, показва различни тематики, свързани с неговото творчество, но най-вече излъчващи духа на Средиземноморието. В центъра им са мотиви от Егейско море, тъй като за автора то е неизчераем източник на вдъхновение и маслиновите дръвчета от Самотраки, като символ на умиротворението.

„По софийските павета си търся отминалата младост. Тръгнах от София, стигнах до Солун, но никога не можах да се отскубна от едното място и да се присадя на другото”, разказва Гарудис.


„Повечето ми картини са с егейски мотиви, започнах с живопис, а после преминах на монументални неща, сега творческите ми изяви са между фото-реализъм и хипер реализъм с елементи на сюрреализъм”, добавя художникът.



Друг голям гръцки творец и забележителна личност поетът Янис Рицос пише за Михалис Гарудис: „Той е един голям талант, един изключителен художник. Неговото изкуство, черпи големите истини на древната гръцка традиция, което обновява сполуките на нашата съвременна революционна епоха”.


Михалис Гарудис е роден в Дидимотико, Гърция, през 1940 година. От 1948 до 1986 година е емигрант в България и Унгария. В София завършва Художествената академия, специалност „Живопис” при проф. Илия Петров. Гарудис участва с успех във всички Общи художествени изложби в столицата и страната. През 1971 година той урежда първите си самостоятелни изложби в София и Париж. От 1986 година живее в Солун и излага свои творби във Виена, Люксембург, Кан, Мексико, Мадрид, Париж и Ню Йорк.


Частни колекционери от Италия, Япония, Франция, Гърция и България притежават негови композиции. Още от студентските си години навлиза в кръга на изявени български интелектуалци и става един от тях. Общува с големите актьори Йордан Матев и Спас Джонев, близко приятелство го свързва с Въло Радев, Стефан Данаилов, Христо Тотев, Любомир Левчев, който открива първата му изложба в галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6 и му е посветил проникновени стихове.