Мика успокои: 50-те лева към пенсиите остават

Икономика
19:31 - 30 Ноември 2021
6765
Мика успокои: 50-те лева към пенсиите остават

Никой пенсионер няма да получи по-малко пари от сега и след Нова година, при преизчисляване на пенсиите по новата формула,  добавката от 50 лева остава. Това каза пред БНТ икономистът Мика Зайкова, която участва в разговорите на четирите партии за новата управленска коалиция от името на "Има такъв народ".

"Пожелавам на новите депутати да се захващат отначало яко за работа и да не забравят какво пише на входа на парламента: Съединението прави силата. Значи, трябва да намерим общи точки, за да решим проблемите.

Преговорите, които водихме сега в продължение на една седмица, с колегите от БСП, от "Демократична България" и с хората на Кирил Петков, ми дадоха един такъв оптимизъм, защото хората търсеха наистина пресечните точки, за да можем наистина да решим проблемите. България повече не може да бъде без правителство, това е пълен абсурд", каза Зайкова. 

Казвам Ви съвсем честно, значи всеки един от нас каза какво мисли за отделните групи и кои са приоритетите му, след което си дадохме почивка, и седнахме и се събрахме тези, които мислим еднакво.

Тези, които искаха допълнителен анализ и допълнително разискване на теми, решихме да ги направим през първите три месеца на другата година, от януари да се направят блиц анализи на по-важни неща, за които не можахме да стигнем до консенсус. Той обаче не беше такъв, който е непреодолим.

Разбирате ли, например колегите от БСП държаха изключително много на социалната политика, както и аз. След техните предложения за едни по-големи социални придобивки и работна заплата, както и в другите елементи на социалната политика, се пошегувах с госпожа Масларова и всички го чуха, които гледаха, казах й: трябва бюджет на САЩ, за да се осъществи.

Но така или иначе, предложенията, смея да твърдя, се бяха разделили и се обсъдиха. Искрено се надявам, че кабинетът ще има четиригодишен мандат. За икономика, финанси и бюджет, подписахме общо протокол на това, което искаме да направим и на базата на тези протоколи да се състави коалиционно споразумение, допълни Зайкова.

Що се отнася до бюджета, има специалисти и ако правителството предложи нещо, което не е добре, ще го коригира бюджета. ГЕРБ и ДПС имат специалисти и аз разчитам на техния разум, че ще преценят съвсем коректно това, което се предлага, или поне, ако те имат нещо против, ще бъдат достатъчно аргументирани. Познавам ги колегите, и от ГЕРБ, и от ДПС.

Това са хора, които са специалисти. Мислите ли, че един Хасан Адемов ще изкриви социалната политика? Бюджетът трябва да е реален, което означава, че разполагаме с такива средства, и ефективен.

Тоест, да не се краде, защото приоритет е борбата със сивата икономика, ако успеем с мерките, които сме предвидили, за да свием сивата икономика, не казвам, че ще я унищожим веднага, но в рамките на четири години тя може да слезе на ниски нива.

Ако успеем, ще има пари за всичко и за всички. Това, което предвиждаме, е повече да няма корупция и да свием сивата икономика за четири години, каза още Мика Зайкова.