Мика Зайкова: НОИ трябва да плаща всички болнични

Това е страхотен бич и за работодателите, коментира Борисов преди време

Актуални новини
12:38 - 05 Август 2019
2189
Мика Зайкова: НОИ трябва да плаща всички болнични

Плащането на първите три дни от болничните (от работодателите бел. ред.) беше въведено като антикризисна мярка по време на финансовата криза пред 2008 г., която много отдавна отмина. Дотогава всички болнични се изплащаха от НОИ. Мисля, че работодателите помогнаха достатъчно на държавата и, че не първите три дни, а всички дни, в които човек е болен, ако има право на обезщетение, тоест да има достатъчен стаж, трябва да получава болничните и те да бъдат 80 % от неговата заплата.

Това заяви финансовият експерт Мика Зайкова пред по повод предложението на "Воля" обезщетението за първите три дни от заболяване на работника да се изплаща от Националния осигурителен институт, а не както е досега – от работодателя, пише "Фокус".

Според нея тази практика би била най-справедлива, тъй като вноски за временна нетрудоспособност се внасят както от осигурените лица, така и от осигурителя.

"Няма никакво разумно обяснение защо човек, болен три дена от грип, да речем, трябва да получава по-малко от човек, болен от нещо друго, но е болен пет дена. Няма никаква причина. Трябва да получават еднакво обезщетение за временна нетрудоспособност", допълни още Зайкова.

Припомняме, че преди месец премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да внимават с изписването на болнични.

"Предупреждавам. Никак не ми е приятно да арестувам доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели с нея", каза той заради увеличеният брой на болничните тази година.

"Това е страхотен бич и за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са милион и половина повече заболели, което няма как да е истина", каза тогава премиерът.