Мика Зайкова откри новия парламент (НА ЖИВО)

Политика
09:06 - 21 Юли 2021 (обновена)
5366
Мика Зайкова откри новия парламент (НА ЖИВО)

Най-възрастният депутат в новия парламент - синдикалистката Мика Зайкова, откри тържественото първо заседание. 214 народни представители успяха да се регистрират на старта. "За втори път ми се пада честта да открия 46-ото НС. Да, това е привилегия не само на възраст и опит, но съм много щастлива да съм сред вас. Надявам се да видя усмихнати лица и готовност на всеки от вас да сподели знанията и уменията си в полза на суверена. Разчитам на неговата мъдрост", каза тя в първото си обръщение към народните избраници. 

И призова за добрина, ведрина и конструктивност. "Да работим за мечтата на този народ. За просперираща България, за народ, който има достойна история", отбеляза тя. 

По думите й трябва да се извадят важни поуки от изборите. Народът е дал знак на политиците, че не иска да живее повече така, че иска промяна, каза Зайкова. 

Тя добави, че разчита на онези депутати, които вече са били дълги години по банките. "Суверенът каза: "Работете заедно, за да осъществите мечтата на България. А мечтите трябва да се сбъдват, дами и господа", каза тя. 

А ниската избирателна активност синдикалистката разтълкува като: "Да спрем с демократичните процедури и да се хванем за работа. Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно и това го показаха колегите от правителството, което работи досега", предупреди тя. 

В контекста на вчерашния мониторингов доклад на Брюксел Зайкова посочи, че Европа е поискала от България главният прокурор да бъде сменяем и контролиран, а думите й бяха посрещнати с аплодисменти от залата. 

Най-възрастният депутат каза още, че освен реформа в образованието, трябва да се започне работа и за бизнеса и икономиката. Зайкова обаче обърна внимание и на доходите, и за промени в администрацията. 

Тя апелира депутатите да не забравят какво е поискал суверенът и новият парламент да избере редовно правителство. "По-важното е да изпълним приоритетите и политиките. Разчитам, че всичко, което знаете и можете, ще го дадете, за да се сбъдне мечтата на България. Европа винаги е помагала. И сега помага. Чакат ни средства по Плана за възстановяване, но е важно първо да не ги откраднем и те да бъдат вложени ефективно", обобщи Зайкова. 

А конфронтацията и омразата не са правилният път, заключи тя. "Не забравяйте кой ни е изпратил тук и защо". 

След като под ръководството на Мика зайкова депутатите се заклеха, най-възрастният депутат побърза да даде думата на представител на ИТН, като забрави, че преди това народните представители трябва да изслушат химна на България и на Европа.

„Моля, простете, бабите сме така“, разсмя залата народният избраник от гражданската квота на Слави Трифонов.