Мика Зайкова открива новия парламент

Личности
11:30 - 06 Април 2021
13007
Мика Зайкова открива новия парламент

79-годишната Мика Зайкова е доайенът на бъдещия 45-и състав на Народното събрание и както традицията повелява, тя ще даде старта на заседанията му в края на месеца. 

Експертът по икономически, правни и социални въпроси става депутат, след като кацна на водаческото място в списъка с претенденти на Слави-Трифоновата партия „Има такъв народ“. Зайкова е първа в листата за 24-и МИР в София и с главозамайващия резултат на ИТН на парламентарния вот ще удари звънеца на новото НС. 

Ухажването й от шоумена Трифонов е започнало още в началото на 2020 г., след като тя с охота откликна на поредица телевизионни участия в предавания в неговата телевизия „7/8“. А познанството между учиндолеца и бившата синдикалистка датира от няколко десетилетия. Баба Мика Зайкова първо обаче се допитала до семейството си, за да вземе тежкото решение да се впусне в политиката на достолепната си възраст. Синът й Мишо от години живее в САЩ и там е свил гнездо с красивата американка Кароли Карлсън, от която има дъщеричка Джойс. Това е и причината преди пандемията майка му всяка година да пътува отвъд Океана.

А снахата на макроикономистката, която е дългогодишен журналист на световноизвестни медии като Ен Би Си и Асошиейтед Прес, лично посъветвала свекърва си да не се колебае и щом иска да види пенсионна промяна в България, да не отклонява поканата за депутатския стол.

Участието й при Трифонов обаче никак не се понрави на мнозина, а потребителите на социалните мрежи роптаят срещу фрапиращата неграмотност, която грандамата на българската икономика демонстрира във Фейсбук. Всичките й послания там са изпъстрени с правописни и пунктуационни грешки, но върхът е начинът, по който изписва името на родината, а именно „бЪЛГАРЯ“.

От същия профил онлайн става ясно още, че тя е твърд поддръжник на президента Румен Радев и се ангажира пряко да работи за неговия втори мандат. Изненадващо се оказа освен участието й в парламентарния вот, и позицията й по темата за ваксините, като Зайкова открито отрича боцкането срещу коронавируса и признава, че сама няма намерение да се имунизира. Явно баба Мика се е хлъзнала сериозно по конспиративните теории, широко дебатирани в публицистичните предавания на Слави Трифонов, писа и в. "Уикенд" преди няколко броя. 

Последните дойени на парламента бяха все социалисти - Тома Томов (44-о НС), покойният Стефан Данаилов (43-о и 42-о НС), проф. Андрей Пантев (41-о НС). Честта да открият първото заседание преди това имаха великият Коста Цонев (40-о НС), експравосъдният министър от СДС Светослав Лучников (39-о и 38-о НС), седесарят Владимир Абаджиев (37-о НС) и синият основател, покойният Йосиф Петров (7-о ВНС).