Мика Зайкова пред Lupa. bg: Европейска директива забранява свалянето на ДДС-то на алкохола

Общество
17:59 - 30 Юли 2020
4185
Мика Зайкова пред Lupa. bg: Европейска директива забранява свалянето на ДДС-то на алкохола

"Европейска директива забранява намаляването на ДДС-то на алкохола. Може да има диференциране, но не и за напитки, които съдържат алкохол. Затова свалянето на ДДС-то на бирата и виното е нарушаване на тази директива и може да има санкции". За това предупреди пред Lupa. bg финансистът Мика Зайкова.

 „Правителството иска да помогне на бизнеса чрез заеми, което е контрапродуктивно. България е единствената страна в света, която не даде предсубсидия нито на домакинствата, нито на бизнеса и обрече излизането ни от кризата за доста дълъг период. От мярката 60/40 нямаше кой знае каква полза. За нея беше отделен 1 милиард, а не можаха да изхарчат и 200 млн. лева, защото 94% от фирмите са малки и средни”, обясни финансистът.

 „В момента Борисов изсипва пари като от рога на изобилието от страх и паника да не сдаде властта. Но част от тези пари са заеми. Отпусканите милиарди не са никакви мазнинки. В извънредното положение отделиха 4,5 милиарда за мерките, от тях не са похарчени към 8 млн. и сега те се използват”, посочи  експертът.

По думите й хората са станали още по-бедни. „Част от тях бяха пуснати в неплатен отпуск. Тези, които са на борсата, получават по 9 лв. на ден. Това са изчисления за работниците с минимална заплата. У нас обаче 77% от заетите са на минимално възнаграждение”, уточни Зайкова.