Мика Зайкова пред Lupa.bg: Нидерландия не заслужава да е в Шенген, има престъпници и бежанци

Техниката по границата ни трябва да е платена с европейски пари, а не сами да се оправяме, смята експертът

ЕС
19:00 - 15 Септември 2023
7472
Мика Зайкова пред Lupa.bg: Нидерландия не заслужава да е в Шенген, има престъпници и бежанци

Ако някой в ЕС не заслужава да е в Шенген, то това е Нидерландия, тъй като там има много мигранти, а и съдебната им система не работи като хората. Там престъпленията са повече, отколкото у нас. Австрия и Нидерландия са прави, че ние много закъсняхме със законодателните промени. Това заяви пред Lupa.bg бившият депутат от ИТН Мика Зайкова по повод отлагането на приемането на страната ни в Шенген. 

"Без да си юрист, виждаш, че правосъдието в България куца - има корупция, има много нарушения, убийства, неразкрити далавери и най-важното - няма нито един осъден на висок пост за корупционни практики. Не може човек, извършил убийство, да се разхожда на свобода или му позволят да избяга в чужбина", критикува Зайкова. 

"Не можеш да пазиш границата си със стари коли, с неработещи камери, с командировани полицаи. Не може пътен полицай да бъде граничен. По мое време имаше гранични войски, чието обучение беше по-дълго от на другите полицаи. Граница се пази от специалисти. Може ли в 21-ви век камерите на браздата да не работят или да работят инцидентно и с обикновена ножица да успееш да срежеш теловете и да преминеш?! От Африка идва поток, който скоро ще ни залее. Слава Богу, германците спряха да приемат мигранти", посочи бившият депутат. 

Според него, тъй като сме външна граница, трябва да имаме европейски войски и да имаме техника, която да е платена от ЕС, която да ги възпира. Трябва да има чисто нова европейска политика по опазване на границите на ЕС в тази сложна геополитическа обстановка, призова Мика Зайкова. 

По думите й ЕК спира мониторинга за наблюдение на България, защото всички технически критерии са изпълнени. "Трябва да се поучим от Австрия и Нидерландия как се прави национална политика", смята Зайкова. 

Австрия отклони директно призива на председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България към Шенгенското пространство, а Нидерландия реагира по-дипломатично, като обяви, че може да преразгледа позицията си, но очаква от България още действия за засилване на правовия ред. 

Нидерландия спира само членството на България в Шенген, докато Австрия се обявява и срещу приемането на Румъния. В речта си "За състоянието на съюза" вчера Фон дер Лайен се обърна към Австрия призова двете балкански държави незабавно да бъдат приети в Шенген и ги даде за пример при управлението на миграционните потоци.

Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България. То е склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в шенгенското пространство, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема", съобщиха от Министерския съвет след разговор между премиера акад. Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте.