Мика Зайкова пред Lupa.bg: Властта не подпомогна бизнеса и народа в кризата, защото има много за крадене

Ексклузивно
13:21 - 15 Май 2020
11740
Мика Зайкова пред Lupa.bg: Властта не подпомогна бизнеса и народа в кризата, защото има много за крадене

- Г-жо Зайкова, като финансов спец как си обяснявате факта, че уж бедна Сърбия даде 100 евро на всичките си граждани, а у нас бяха отпуснати по 375 лева на родители в неплатен отпуск, но при изпълнение на ред условия?

- България е единствената страна, която по време на извънредното положение не подпомогна директно, става въпрос чрез субсидия, нито домакинствата, нито бизнеса. Повтарям, единствената. Това, което е направила Сърбия, го е направила според своите възможности.

Всички останали страни взеха мерки. Гърция даде по 700 евро на човек на месец, Германия даде 900 евро, в Щатите на хората с до 45 000 долара годишен доход бяха отпуснати по 1200 долара, а на всички американски деца – по $500. Във Великобритания властите дадоха на семейства под определен праг на доход и които са засегнати пряко от кризата по 10 000 паунда за целия период на извънредното положение.

В Кипър, която е страна от нашата черга, отпуснаха по 700 евро, да не изброявам всички. И не само това – разширявам малко въпроса – сега всички големи акъли твърдят, че диференцираното ДДС е изключително вредно. Това не е вярно! В цяла Европа без да има коронавирус, има диференцирано ДДС, с изключение на Швеция, това е страната с най-висока ставка – 24%., след това сме ние с 20 на сто. По време на коронавируса в почти всички страни ДДС-то се намали. Например в Румъния от 19 стана 17 процента, като там диференцирано ДДС, но го свалиха с две на сто. Така стана и в Гърция, Кипър, Македония, навсякъде. В някои държави дадоха възможност на бизнеса 2 месеца да не плащат корпоративен данък, не да го отложат, а да не го плащат. Само България не го направи.

- Защо и ние не процедирахме така?

- Защото управляващите си пазят парите, не че няма, има пари. Ще ви кажа – 10 милиарда са във фискалния резерв, от които 2,8 млрд. са за пенсии, тях ги оставяме, остават 7 милиарда. Имаше близо 1,5 милиарда излишък и още 10 милиарда гласуваха допълнително да продадат акции и да вземат заем. Това за 20 милиарда! Но на никого не дадоха.

Чак сега почнаха да дават при хиляди условия на малките фирми по 10 000 лева, а на средните по 30 хиляди. Както вие казахте, отпусната на хората и на фирмите само възможността да взимат кредити.

Това ще бъде основната причина, която ще попречи на България да излезе бързо от кризата. Защото не е важно колко дълбоко потъваш, а колко бързо излизаш.

Г-жа Кристалина Георгиева говори за V-образно действие, т.е., рязко потъване и рязко излизане на света от кризата, което включва и България, това абсолютно не е вярно!

След като не си подпомогнал бизнеса директно, не става въпрос за кредити, а за субсидии, данъчни облекчения, не си помогнал населението директно, дори като Сърбия, с нещо минимално, какво да очакваме? Дори потъващата Гърция, даде много повече пари.

- Точно това е въпросът, защо държавата не подпомогна бизнеса?

- Владислав Горанов си пази парите, защото има много за крадене. През субсидии не можеш да крадеш, но през Българската банка за развитие, която единствената държавна, може да се крадат милиони. Казвам ви го с чиста съвест, защото вече ми омръзна – 10 години е грабене. Не случайно Европейската комисия казва, че ние сме най-корумпираната държава. Неслучайно кьорав инвеститор не идва тук, защото наистина не е сигурен за парите си. Неслучайно се говори, че в България няма върховенство на закона, след като за да спечелиш делото, трябва да идеш с куфарчето.

Значи няма закони, ей в това е цялата работа. Сега това ще ни попречи, да излезем бързо от кризата. И ако някои страни ще излязат наистина V-образно, то ние ще излезем L-образно, рязко надолу и после влачене по дъното. Съжалявам да го кажа, но е така.

- А темата ДДС, която е особено актуална през последните дни?

- Мисля, че това, което мислят на правят с ДДС-то от 1 януари догодина, това е предизборен алабализъм. Трябва да помогнат на бизнеса ей сега, от 1 юли. ДДС законът да не е свещена крава? Може да се поправи, може да се актуализира бюджетът.

Ресторантите сега тепърва отварят, а сигурно знаете, 9% е ДДС в туризма, но за една малка частичка. При настаняването , а сега би трябвало да стане изцяло.

И най-важното – няма ДДС за хазарта, но това е дълга и стара тема!

Наистина би било добре да се помисли за намаляване на данък добавена стойност за храната, поне за хляба и за млякото, за лекарствата, за книгите, за учебниците на децата, които са неимоверно скъпи, постепенно да стават нещата.

В Европа, мога да ви изпратя таблица, да видите по колко вида стоки и услуги има намалено ДДС, диференцирано. Доскоро работих в КТ „Подкрепа” и с колегите там направихме предложение още преди 3 години по тоя въпрос. Владислав Горанов обаче каза, че докато той е министър, това няма да стане. В това го подкрепят бившият зам.-министър Любомир Дацов, Николай Георгиев – зам. финансов по времето на Муравей Радев, бившият финансист №1 Симеон Дянков… Това са ултраси в икономиката, които пречат на България наистина да се развива като демократична държава.