Мика Зайкова удари първия звънец: Колеги, моля усмихвайте се! (ВИДЕО)

Политика
09:20 - 15 Април 2021
8098
Мика Зайкова удари първия звънец: Колеги, моля усмихвайте се! (ВИДЕО)

Точно в 9,18 ч. най-възрастният народен представител 79-годишната Мика Зайкова удари парламентарния звънец и откри тържественото първо заседание на новоизбрания 45-ти парламент. Това стана след 20-минутна поименна проверка за това дали има кворум от над 120 присъстващи в залата народни представители.

С широка усмивка известният синдикален експерт обяви, че заседанието ще се предава по БНТ и БНР и призова по-младите си колеги законодатели да се усмихват. 

"Моля за усмивки и за радост, нека народът да види, че народните представители в 45-ото НС са хора с добро настроение и имат хумор", разсмя залата най-възрастният депутат.

"Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание", каза Микова. "Неуморимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано съм добра орисница. Вече 1300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата красива и прекрасна земя като една човешка длан", каза още депутатът от "Има такъв народ".

По думите ѝ много от нашите предци са умирали с усмивка на уста за свободата на тази прекрасна страна. "Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият народ винаги е намирал правилния път на възкресението", допълни още Мика Зайкова.

Според нея и сега България се намира в изключително тежка ситуация.

"Независимо от това, че сме различни, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една политическа цел – просперитет на България и достойно място в европейското семейство. Мисля, че нашите предци са ни дали и формулата за постигане на тази цел и тя е изписана на фасадата на тази сграда – „Съединението прави силата“, заяви Зайкова.

На първото заседание на новоизбрания парламент народните представители положиха следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

Снимки: Агнес Методиева