Миков: Убиването на българското производство струва повече от митото от украинско зърно

Идеята за реформа в службите той определи като „битка за овладяване на службите"

Политика
11:16 - 14 Септември 2023
1934
Миков: Убиването на българското производство струва повече от митото от украинско зърно

„Има геополитически натиск за излизане на България от групата на страните, които страдат от евтиния украински внос  - внос на земеделска продукция от трета страна по отношение на ЕС и се отразява зле. Очевидно България се е поддала на такъв натиск. Обещанията за спада на инфлацията няма да се случат. Инфлацията е европейски и световен процес”. Това заяви бившият председател на Народното събрание и бивш вътрешен министър Михаил Миков по повод обсъждането в парламента да бъде разрешен вноса на евтино украинско зърно, което пряко ще се отрази на българското производство.

„Щом една държава разчита да обложи вноса от трети страни, за да си напълни бюджета, то работата е много закъсала. Убиването на българското производство струва много повече, то може да се измери в милиарди”, каза Миков.  

Той бе категоричен, че едва ли става дума за големи печалби от този внос, но „убиването на българското производство струва много повече, то може да се измери в милиарди”, каза той.

„Вече имаме сигнали в производството на млечни продукти, че една част от храните, които яде българина, са сухи млека, внос от Полша, което е индиректен внос от Украйна. Този въпрос тепърва ще се поставя на обществена дискусия. Надявам се, че ще има мерки в национален интерес, а не в общополитическия мейнстриим  на глобалната политика.

Идеята за реформа в службите той определи като „битка за овладяване на службите, отнемане на правомощия на президента, като една поредна нестабилност в българската демокрация. Ведомствата на МО и на МВР в последните години се управляват от лица, които са тясно свързани с тях – бивши генерали, комисари. Наруши се основен принцип на демокрацията за гражданския контрол. ДАНС бе извадена от МВР, за да има взаимен контрол. Политическата власт сега се опитва да обхване и МВР, и службите”, заяви бившият вътрешен министър Михаил Миков.