Микробиолог №1: Стойте на топло, иначе викате ковид и грип

Пак се появиха съмнителни за омикрон проби, търсят мутацията в НЦЗПБ

Здраве
09:02 - 16 Декември 2021
6914
Микробиолог №1: Стойте на топло, иначе викате ковид и грип

Охлаждането на организма отваря вратата за вируси. Нека не охлаждаме тялото - виждате прогнозите за времето, подгответе си и не допускайте настинки. Това призова директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова на прага на грипния сезон и в очакване на поредната ковид вълна

Липсата на повишение на заболеваемостта и затягането на граничния контрол засега говорят, че у нас омикрон не е влязъл, коментира тя тази сутрин пред Би Ти Ви.

Има при нас още 3-4 съмнителни за новия вариант проби - с някакви мутации в s-гена, но всичко, което доказахме, са други мутации, обясни шефката на НЦЗПБ. Около седмица трае при максимална организация пълният цикъл на секвениране, така че още няколко дни трябват за резултат от новите съмнителни проби.

В САЩ в около половината щати има омикрон, едва ли и другите ще са пощадени. Със сигурност навсякъде ще го има. 50% е по-заразен от делта, очакват се много болни. По-кратък е периодът на боледуване. Според най-голямото клинично проучване от ЮАР е по-нисък процентът хоспитализации. Ще натовари обаче отново здравните системи заради факта, че болните ще бъдат страшно много и дори по-ниският процент от тях да стигат до прием в болници, натискът върху тях ще е огромен, обясни тя.

Януари ще набира сила у нас, февруари - изразена вълна, е прогнозата на проф. Христова. Между това изобщо няма да се постигне спад на случаите както през лятото.

Бустерът качва 50 пъти антителата, той е спасението от омикрон, а за преболедувалите ваксинацията играе ролята на бустер, заяви още  професорката.

Грипът тепърва ще влиза, ще го има повече от миналата година. Хубавото е, че точно този щам е включен в противогрипната ваксина.  Не е късно за нея и е силно препоръчително, призова проф. Христова.