Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват "Европейския музикален фестивал"

Култура
15:27 - 21 Март 2022
1761
Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват "Европейския музикален фестивал"

Цигуларката Мила Георгиева и маестро Максим Ешкенази, заедно с оркестъра на "Класик ФМ", ще открият 22-ото издание на "Европейски музикален фестивал". Събитието на 19 април в зала "България" е първото от 20-ия юбилеен сезон на ансамбъла, чиято годишнина ще бъде отбелязана с редица прояви през тази година, съобщават от "Кантус фирмус". 

По думите им и Мила Георгиева, и Максим Ешкенази са силно свързани с развитието на оркестъра и утвърждаването му на българския концертен подиум. Всеки от двамата има своите многобройни изяви с този състав, а от 2019 година, когато за първи път музицираха заедно на сцената, общите им проекти се радват на интерес.

През април двамата първокласни и оркестърът на "Класик ФМ" ще представят музика от Волфганг Амадеус Моцарт. Мила Георгиева ще интерпретира два от най-популярните цигулкови концерти на виенския майстор - Третия концерт в сол мажор, KV 216 и Петия концерт в ла мажор, KV 219.

Под диригентската палка на Максим Ешкенази публиката ще чуе също увертюра към операта "Митридат, цар понтийски" и Симфония номер 17 в сол мажор, създадена от 16-годишния Моцарт.

"Европейски музикален фестивал" е част от календара с културните събития на Столичната община. Ще продължи от април до ноември с финансовата подкрепа на Министерството на културата, националния фонд "Култура" и Столичната община. Планирани са 13 основни концертни събития, както и няколко съпътстващи прояви. Гостуващи артисти от Полша, Чехия, Великобритания, Сърбия, Австрия, Португалия и САЩ ще покажат своето изкуство пред столичната публика.

С нови оркестрови проекти ще участват и водещите български музиканти Людмил Ангелов, Григор Паликаров и Веско Пантелеев-Ешкенази. Освен симфонични и камерни програми, фестивалът ще предложи и други проекти, фадо музика, танго и фолклор.

Във фестивалната програма ще дебютират клавирният талант Джулиан Тревелиян - лауреат от конкурса "Геза Анда", цигуларят Максим Цеков - победител в конкурса "Клостер Шьонтал" и др.

В камерен концерт с участието на студенти от НМА ще бъдат отбелязани годишнини на големи български композитори. В рамките на фестивала за 27-а поредна година ще се състои церемонията "Златно перо", на която ще бъдат отличени заслужили български дейци на културата.