Милан в Шампионската лига след победа над Юве

Жиру вкара единственото попадение

Спорт
11:24 - 29 Май 2023
963
Милан в Шампионската лига след победа над Юве

Милан си осигури място в Шампионската лига през следващия сезон, след като победи Ювентус с 1:0 в среща от 37-ия кръг на футболното първенство на Италия.

Попадението на Оливие Жиру в 40-ата минута осигури класирането на тима в челната четворка на Серия А. Милан е на четвърта позиция с 67 точки и има преднина от шест точки пред петия Аталанта преди последния кръг, докато Ювентус остава седми с 59 точки.

Милан се присъединява към Интер и Лацио за участие в Шампионската лига през следващия сезон като завършили на първите четири места заедно с шампиона Наполи. 

Все още има възможност пет италиански отбора да участват в надпреварата през следващия сезон, ако Рома победи Севиля на финала на Лига Европа в сряда.

Мениджърът на Милан Стефано Пиоли изрази облекчение, че отборът му най-накрая е потвърдил участието си в елитната европейска клубна надпревара.

"Ясно е, че Шампионската лига ни даде много повече, отколкото очаквахме. Бяхме разочаровани, че отпаднахме на полуфиналите от Интер. Но нашето участие до там беше повече, отколкото някой очакваше", каза Пиоли пред DAZN.

"В същото време не се справихме толкова добре, колкото се очакваше в Серия А, но сме в Шампионската лига за трети пореден сезон", добави той.

Ювентус, който получи 10 точки наказание миналия понеделник от италиански футболен съд заради нередности с трансферни сделки, започна мача агресивно, знаейки, че само победа е достатъчна, за да поддържа слабите надежди да си осигурят класиране в челната четворка.

Треньорът Масимилиано Алегри направи промени в обичайния си титулярен състав, тъй като голмайсторът Душан Влахович беше извън игра заради контузия на бедрото.

Анхел Ди Мария беше близо до това да открие резултата за домакините в средата на първото полувреме, когато получи пас от Мойс Кийн близо до дузпата, но прати топката в аут.

Милан поведе пет минути преди почивката, когато Жиру вкара гол с глава, за да донесе успеха на тима.

В добавеното време Данило беше близо до изравнителен гол, но волето му от близка дистанция беше спряно на голлинията от Пиер Калулу.

Играчите на Ювентус бяха изпратени с освирквания от феновете.