Милър: Тръмп е чист от Русия

Излезе дългоочакваният доклад за намеса на Москва в изборите за американски президент

Свят
19:26 - 29 Май 2019
2556
Милър: Тръмп е чист от Русия

Специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър обяви на пресконференция, че официално приключи разследването на Русия за намеса на американските президентски избори през 2016 г., пише "Гардиън". От него президентът Доналд Тръмп излиза напълно чист. 

Това е първото публично изявление на Мълър, откакто беше назначен през май 2017 г. "Ако бяхме сигурни, че президентът не е извършил престъпление, щяхме да го съобщим", разкри той и добави, цитирайки политиката на правосъдното министерство: "Обвиняване на президента в престъпление следователно не е вариант, който можем да вземем под внимание". Той поясни, че би било "противоконституционно" да се повдигат обвинения срещу президента Доналд Тръмп. 

Прокурорът отбеляза, че не вярва, че ще е уместно повече за него да коментира разследването след публикуването на доклада и днешното му изявление. Ако бъде извикан да даде показания пред Конгреса, той няма да съобщи неща, които не се съдържат в доклада.

"Това е окончателното заключение на офиса и ние няма да коментираме други заключения или хипотетични неща", продължи той. "Освен това, което казах тук, не вярвам, че е уместно за мен да говоря повече", категоричен бе прокурорът. 

Той завърши изказването си с повтаряне на неща от доклада, че "има многобройни систематични усилия за намеса на изборите ни и че твърденията заслужават вниманието на всеки американец".

В доклада Мълър заключи, че няма достатъчно доказателства за конспирация на предизборната кампания на Тръмп с Русия, но представи 11 възможни примера за възпрепятстване на правосъдието от страна на американския лидер и отбеляза, че Конгресът трябва да реши как да се подходи.