Милчо Левиев, Вили Казасян и Леа Иванова в новата Алея на джаза в Банско

Паркът е със скулптури на значими композитори, инструменталисти и певци, оставили траен отпечатък в българската джаз музика

Култура
13:25 - 05 Август 2024
1103
Милчо Левиев, Вили Казасян и Леа Иванова в новата Алея на джаза в Банско

В центъра на Банско откриха Алея на джаза. Тя е със скулптури на значими композитори, инструменталисти и певци, оставили траен отпечатък в българската джаз музика.

На алеята вече са поставени скулптури на Милчо Левиев, Вили Казасян, Леа Иванова, Асен Овчаров и Румен Тосков-Рупето, както и на д-р Емил Илиев - създателят на Банско джаз фестивал.

Паметниците заемат пространството около Дома на изкуствата в централната част на града, непосредствено до площад "Никола Вапцаров". Там всеки август в последните 27 години Банско посреща джаз музиканти от цял свят.

Откриването на Алея на джаза е част от съпътстващата програма на "Банско джаз фестивал", чието начало бе поставено на 3 август.

Това са славни хора, но не бяха суетни, бяха хора с мисия, които знаеха и имаха отговорност да носят тази мисия, каза при откриването Вики Алмазиду - съпруга на Милчо Левиев. Тя посочи, че Милчо Левиев е сред първите хора в световен мащаб, които прокарват нова линия в джаза, а години наред разнася славата на България и българската музика по света.

Певицата благодари на творците, които с изработката на тези скулптури ги оставят за поколенията. Във връзка с младите и приемствеността, Алмазиду посочи, че именно приемствеността в изкуството е била сред мисиите на Милчо Левиев.

За БТА скулпторът Атанас Карадечев каза, че е приел изработката на скулптури за Алеята на джаза с огромна чест и отговорност. Негово дело са ликовете на Милчо Левиев и д-р Емил Илиев. През цялото време, докато е творил, е слушал музика, което му е помогнало за произведенията. За работата с камъка разказа, че е труден, но всички творци са си помагали.