Милчо Манчевски оглавява журито на „София филм фест”

Култура
16:52 - 15 Декември 2022
1589
Милчо Манчевски оглавява журито на „София филм фест”

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски ще е предсeдател на международното жури на 27-ия "София филм фест" (СФФ), съобщават от "Арт фест".

През 90-те години неговият дебют, превърнал се в класика - "Преди дъжда" (с номинация за "Оскар" и 11 награди от Венеция, включително "Златен лъв") бе показан в програмата на СФФ, а през 2020 година отново бе гост в София, за да представи своя филм "Върба" и да получи специалната награда на СФФ.

"Неговата най-нова творба "Каймак" (Kaymak), която ще бъде показана на СФФ през март, разказва необичайна, затрогваща и изключително свежа любовна история, в която участват две двойки в нетрадиционно-еротични връзки. Паралелно с темата за вечното търсене на любовта, филмът разнищва по-мрачни акценти от ежедневието и настоящето - сурогатно майчинство, изневяра, ролята на жената в семейството и в обществото, трафикът на хора, сексуалната свобода", разказват от СФФ.

Манчевски продължава работата си с младата актриса Сара Климоска и с Камка Тоциновски, познати от "Върба" и други филми. "Каймак" е копродукция между Северна Македония, Дания, Нидерландия и Хърватия, като неговата световна премиера беше в края на октомври на филмовия фестивал в Токио.

Милчо Манчевски е роден през 1959 година в Скопие. Завършва кино и фотография в университета на Южен Илинойс, САЩ. Преди да се отдаде на киното, прави експериментални филми, както и музикални клипове за световноизвестни изпълнители, които печелят награди.

Малко след световния успех на филма му "Преди дъжда", Милчо Манчевски се премества да живее в Ню Йорк, където преподава режисура във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет.

27-ият СФФ ще представи пълна ретроспектива на творчеството на Милчо Манчевски.