Милен Керемедчиев: "Хамас" не дава на цивилното население да напуска Газа

40% от хората там са под 15 години, сподели бившият зам.-външен министър

Новини
09:11 - 17 Октомври 2023
3301
Милен Керемедчиев: "Хамас" не дава на цивилното население да напуска Газа

"Хамас" принуждава населението да не напуска Газа, а 40% от хората там са под 15 години, коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев по Нова тв.

Според военния експерт Ивайло Иванов все още не сигурно дали израелското ръководство е дефинирало крайната цел на операцията.

"Прочистването значи, че израелската армия трябва да мине къща по къща, стая по стая, блок по блок, а тук стои и въпросът как да даде минимален брой жертви, но и минимален брой цивилни жертви", обясни военният експерт.

"Кварталите, които са в северната част на Газа, са сринати със земята, много вероятно Израел да направи зона за сигурност до заграждението, която наистина да бъде срината със земята", смята Милен Керемедчиев. Според него на граничния пункт към Египет сигурно ще има безредици. Египет не искал бежанците, защото можело като влязат да не искат да се върнат, а и било много вероятно Египет да изтъргува финансово пускането на бежанците.

На въпрос как се различава цивилен от терорист, дете на 16 г. с бомба на върха на хвърчилото терорист ли е, Керемидчив каза, че "Хамас" за много палестинци е и начин на съществуване, голяма част от хората виждали в нея структура, която им дава поминък.

"Това, че изразяват емоции по определен начин, не ги прави терористи", смята и военният експерт. "Терористите са смесени с цивилното население", добави той. Според него радикализацията сред младите е проблем, който се натрупва от десетилетия. "Те от десетилетия са в бежанските лагери, като осмисляне на техния живот, е целта, че Израел трябва да бъде мразен", добави Ивайло Иванов.

"Ивицата Газа няма бъдеще, даже и да се създаде палестинска държава тя ще бъде на западния бряг, тези хора, които са там (в ивицата Газа), нямат бъдеще", смята Милен Керемедчиев.

По думите му унищожаването на "Хамас" води до голям бежански поток, а сред него неминуемо ще има радикализирани хора. "Трябва да има повече координация, но бежанската вълната ще дойде, може да е следващото лято, но неминуемо, ще дойде", смята Керемедчиев.

Той обясни, че това което направили от "Хамас" е, че показали на арабския свят, че Израел може да бъде наранен, но еуфорията, можела да доведе до сериозни последици. "Хамас" дал нов импулс на всякакви радикализирани елементи, смята пък Ивайло Иванов.